Un pilot din SUA afirmă că pe 11 septembrie 2001 i se ordonase doborârea Cursei 93 cu propriul avion

Publicat: 15 09. 2013, 17:07
Actualizat: 29 03. 2019, 11:06

O femeie care este pilot al Forțelor Aeriene americane afirmă că, pe 11 septembrie 2001, a primit ordinul de a lovi cu avionul de vânătoare aeronava de pasageri care ulterior s-a prăbușit în statul Pennsylvania.

Locotenentul Heather Penney povestește, într-un articol publicat în ziarul The Washington Post, că în dimineața zilei de 11 septembrie 2001 era la Baza militară Andrews, în statul Maryland.

În contextul în care două avioane de pasageri loviseră deja Turnurile WTC din New York, iar un alt avion căzuse la sediul Pentagonului, Heather Penney a primit ordine precise: trebuia să urce într-un avion de tip F-16 și să doboare Zborul 93 al companiei United Airlines, care avea o traiectorie suspectă și se îndrepta spre Washington, existând riscul de a fi lovit Casa Albă.

Problema era că avioanele de vânătoare de la baza Andrews nu erau încă echipate cu rachete, iar instalarea muniției ar fi durat cel puțin o oră, își amintește pilotul. Astfel că misiunea ei ar fi fost, după cum afirmă, doborârea cu propriul avion a aeronavei de pasageri. Deși ar mai fi existat și posibilitatea catapultării înainte de impact.

Pilotul Heather Penney afirmă că era pregătită să moară în acea zi pentru apărarea Casei Albe și a Statelor Unite. „Sunt considerată eroină pentru ceea ce voiam să fac. Dar nu am fost noi eroii acelei zile. Eroii au fost pasagerii Cursei 93”, spune Penney.

La 12 ani de la atentate, încă există speculații în legătură cu circumstanțele prăbușirii avionului Boeing 757-222 aparținând companiei United Airlines. Cursa 93 zbura din Newark (New Jersey) spre San Francisco (California) pe 11 septembrie 2001. Potrivit autorităților americane, la bordul aeronavei erau patru teroriști Al-Qaida care intenționau să prăbușească avionul probabil pe Casa Albă, însă au fost opriți de câțiva pasageri curajoși, astfel că aparatul a căzut în statul Pennsylvania, provocând moartea celor 44 de persoane aflate la bord. Vicepreședintele SUA de la acea vreme, Richard Cheney, ordonase doborârea oricărui avion suspect, dar Pentagonul dă asigurări că nu a fost nevoie de executarea acestui ordin, dat fiind că unii pasageri au luptat cu teroriștii și au prăbușit avionul.

Aproape 3.000 de oameni au murit în atentatele comise pe 11 septembrie 2001 la New York, la Pentagon și la Shanksville, în statul Pennsylvania.