De profesie asistent social, Jenny Sonesson, fost consilier al Guvernului suedez, critică, într-un articol publicat de site-ul TheLocal.se, planurile Guvernului român de a contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să finanțeze programe pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației și menționează, în acest context, prezența numeroasă a cerșetorilor români pe străzile din Stockholm.
De asemenea, Jenny Sonesson relatează că în primăvară a făcut parte din delegația condusă de ministrul pentru afaceri europene Birgitta Ohlsson, care s-a aflat în vizită la București pentru discuții cu reprezentanții Guvernului referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea sărăciei. Ea se declară impresionată de vizita într-un sat din România, unde menționează că a observat doar case sărăcioase, noroi și căruțe trase de cai neîngrijiți. Politicianul suedez face, totodată, referire la întâlnirea cu o locuitoare pe nume Nicoleta și menționează că aceasta trăiește împreună cu cei patru copii mici într-o casă fără încălzire și instalații sanitare.
În același timp, politicianul suedez face observații cu privire la proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului și prezintă costurile publicate anterior de presa străină, remarcând că în „una dintre cele mai sărace țări din Europa” sunt alocate resurse pentru această construcție, în condițiile în care femeia pe care a întâlnit-o într-un sat din România trăiește împreună cu cei patru copii într-o casă lipsită de căldură și electricitate. Jenny Sonesson susține, în acest context, că politicienii români sunt dependenți de susținerea membrilor clerului în timpul campaniilor electorale.
Pe de altă parte, Jenny Sonesson prezintă, în articolul din site-ul TheLocal.se, cifre ale Eurostat cu privire la nivelul sărăciei în România și adaugă că, potrivit Națiunilor Unite, membrii comunității rome sunt cei mai vulnerabili și trăiesc în condiții asemănătoare cu locuitorii din Africa. Politicianul suedez consideră că „în România există o criză umanitară în desfășurare, care necesită o inițiativă de tipul Planului Marshall”. „UE ar trebui să solicite României să accepte prezența unor echipe de experți internaționali pe termen lung”, afirmă Sonesson.
În finalul articolului, Jenny Sonesson menționează că este inadmisibil ca „milioane de cetățeni UE să trăiască în disperare”. „Dacă politicienii din România nu arată o dorință reală de schimbare, atunci este necesară o discuție cu privire la viitorul țării în Uniunea Europeană, în condițiile în care nu sunt îndeplinite criteriile de la Copenhaga”, susține Sonesson în articolul publicat de site-ul TheLocal.se.