Un ponton plutitor luat de tsunamiul din Japonia a eșuat pe o plajă din SUA
Un ponton plutitor cu lungimea de 20 de metri a eșuat pe o plajă din nord-vestul Statelor Unite, după ce a plutit în derivă timp de 15 luni în Pacific, în urma tsunamiului care a afectat Japonia în martie 2011, au anunțat miercuri oficiali locali, citați de AFP.
Pontonul, realizat din metal și ciment, a fost reperat luni în apropierea coastelor din Oregon, au anunțat autoritățile locale, care au precizat că acesta a eșuat pe o plajă situată la circa 160 de kilometri sud-vest de Portland.
Autoritățile locale au contactat consulatul Japoniei din Portland, după ce au reperat structura cu inscripții în limba japoneză. Misiunea diplomatică a confirmat că este vorba despre un ponton care a fost luat de tsunami la 11 martie 2011.
„Patru pontoane plutitoare au fost luate de tsunami. Acesta face parte dintre ele”, a declarat consulul general adjunct al consulatului Japoniei din Portland, Hirofumi Murabayashi.
„Nu știm unde se află celelalte trei, dacă plutesc în derivă undeva sau dacă s-au scufundat în ocean”, a adăugat el.
Oficiali japonezi au declarat că pontonul provine din portul Misawa, din prefectura Aomori, situată în nordul insulei.
Murabayashi a precizat că structura a putut pluti deoarece este realizată din ciment și spumă de polistiren. El a adăugat că proprietarul său nu dorește să-l recupereze și bănuiește că autoritățile locale se vor debarasa de ponton.
La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un tsunami gigantic în nord-estul Japoniei. Atingând coastele, acesta a distrus totul în cale și a declanșat o serie de avarii la centrala atomică Fukushima Daiichi, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.
Valul seismic ar fi adus în ocean între cinci și 20 de milioane de tone de deșeuri, potrivit experților.