Un prim grup de 11 muncitori sud-coreeni a părăsit complexul industrial Kaesong

Publicat: 27 04. 2013, 13:39
Actualizat: 05 07. 2013, 04:53
Un prim grup de 11 muncitori sud-coreeni a părăsit sâmbătă complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean, iar un al doilea convoi de alte 116 persoane urma să plece ulterior către Coreea de Sud, a anunțat Guvernul de la Seul, relatează AFP.

Un prim grup de 11 muncitori sud-coreeni a părăsit sâmbătă complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean, iar un al doilea convoi de alte 116 persoane urma să plece ulterior către Coreea de Sud, a anunțat Guvernul de la Seul, relatează AFP.

Restul de 48 de persoane – funcționari care administrează complexul, ingineri în telecomunicații și electricieni – urmează să se retragă luni, potrivit Ministerului sud-coreean pentru Unificare.

Retragerea face să planeze îndoiala asupra viitorului acestui complex industrial, ultimul simbol al eforturilor de apropiere între cele două Corei.

Întreprinderile sud-coreene instalate în complex și-au exprimat consternarea față de această evacuare, hotărâtă vineri de autoritățile de la Seul, după ce Coreea de Nord a respins un ultimatum sud-coreean privind deschiderea unor negocieri.

„Suntem consternați de decizia bruscă a Guvernului de a se retrage de la Kaesong. Suntem îngrijorați de consecințele posibile ale acestei închideri”, a declarat pentru presă, la Paju, un reprezentant al celor 123 de firme sud-coreene din complex..

„Este regretabil că nu a existat nicio consultare prealabilă cu noi. Deși anumite întreprinderi au opinii divergente cu privire la oportunitatea acceptării acestei decizii bruște, noi am decis să o respectăm, deoarece este o decizie a Guvernului”, a continuat el.

„Aveam multe speranțe acum șapte ani”, a declarat Park Yun-kyu, președinte-director general al unei firme de îmbrăcăminte din Seul instalate la Kaesong. „Acum lucrurile par atât de sumbre, iar eu nu știu ce să fac”, a declarat el pentru AFP, așteptând întoarcerea ultimilor săi doi salariați.

„Următoarea etapă sud-coreeană ar putea să fie întreruperea alimentării cu electricitate, urmată de închiderea permanentă”, apreciază Yang Moo-jin, un profesor pentru studii nord-coreene la Universitatea Seul.

„Răspunsul puternic al Coreei de Sud poate antrena dispariția ultimului punct de contact – și o confruntare prelungită – între cele două Corei”, subliniază el.

După întreruperea relațiilor bilaterale, în 2010, Kaesong a rămas deschis, cu mici excepții.

Dar, începând de la 3 aprilie, Coreea de Nord le-a interzis sud-coreenilor accesul în complex, deși acesta reprezintă o sursă esențială de devize pentru regimul izolat al lui Kim Jong-un.

Phenianul a retras cei aproximativ 53.000 de salariați nord-coreeni pe când tensiunile erau foarte puternice în peninsulă, după ce regimul și-a multiplicat amenințările cu un atac nuclear împoriva Coreei de Sud și aliatului-cheie al acesteia, Statele Unite.

Presa oficială nord-coreeană a anunțat sâmbătă deschiderea unui proces „la o dată apropiată”, la Curtea Supremă, a unui proces împotriva unui cetățean american, arestat în noiembrie, pentru infracțiuni vizând „răsturnarea” regimului din Republica Populară Democratică Coreea (RPDC).

Americanul de origine coreeană Pae Jun-ho a fost arestat în timp ce intra în orașul portuar Rason, în nord-estul țării. El a pătruns pe teritoriul Coreei de Nord cu o viză turistică.

Mai mulți cetățeni americani au fost arestați, iar apoi eliberați, în ultimii ani, în Coreea de Nord.