Numărul codurilor de identificare fiscală incluse în listele analizate de autorități se ridică la 1,38 de milioane, relatează Kathimerini.
Investigațiile, în urma cărora Guvernul speră să suplimenteze veniturile bugetare, au loc cu viteza melcului, după cum recunosc chiar autoritățile, în pofida eforturilor celor implicați în proces.
Ineficiența mecanismelor de monitorizare este descrisă într-un raport de 25 de pagini al procurorului financiar Panayiotis Athanasiou.
Ritmul lent al anchetelor este dovedit de evoluția investigațiilor referitoare la o listă de persoane care și-au transferat fondurile în străinătate, la așa-numita listă Luxemburg, o listă de greci care dețin proprietăți în Marea Britanie și 65 de CD-uri care conțin numele unor persoane care au deținut sume mari de bani la băncile elene în perioada 2000-2012.
Prima listă include numele a 54.246 de persoane care au trimis bani în străinătate din 2009 până în 2012, dar dintre aceștia numai 588 au fost investigați, existând ordine de inspecție pentru alți 1.500. Ancheta în cazul listei Luxemburg nu a trecut de 35 de nume.
Ritmul este similar în cazul investigării grecilor care au cumpărat proprietăți în Marea Britanie în ultimii câțiva ani. Ancheta a început pentru primele 32 de cazuri, dar lista include 306 nume.
În ceea ce privește cele 65 de CD-uri cu nume de suspecți de evaziune fiscală, au fost emise ordine de cercetare pentru 61 de persoane și ordine de confiscare pentru 34 de conturi bancare și proprietăți.
Unele progrese au fost realizate în cazul investigației privind cunoscuta listă Lagarde. Potrivit raportului trimis de Athanasiou ministerelor abilitate, dintre 2.062 de deponenți la banca britanică HSBC suspectați de evaziune fiscală, au fost investigați 478.