Prima pagină » Știri externe » Un profesor de la Universitatea Princeton a pus pe jar Polonia. „Polonezii au ucis mai mulți evrei decât naziștii”

Un profesor de la Universitatea Princeton a pus pe jar Polonia. „Polonezii au ucis mai mulți evrei decât naziștii”

Un profesor de la Universitatea Princeton a pus pe jar Polonia. „Polonezii au ucis mai mulți evrei decât naziștii
Joi, procurorii polonezi au deschis un proces de calomnie împotriva unui istoric american, după ce acesta a susținut că polonezii au ucis mai mulți evrei decât naziștii, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Luna trecută, cotidianul nemțesc Die Welt a prezentat un articol al profesorului de origine poloneză Jan T. Gross de la Princeton, în care reputatul intelectual a încercat să explice reticența Poloniei față de primirea imigranților din Siria, punând totul pe seama antisemitismului.

„Polonezii, de exemplu, au fost foarte mândri de rezistența societății lor în fața naziștilor, dar, de fapt, ei au ucis mai mulți evrei decât naziștii, în timpul războiului”, a scris istoricul cu origini poloneze, evreiești și americane.

Procuratura din Varșovia a primit peste 100 de reclamații din partea polonezilor, care vizează declarațiile profesorului în vârstă de 68 de ani.

Luna trecută, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe polonez, Marcin Wojciechowski, a declarat că articolul-opinie al lui Gross este „neadevărat din punct de vedere istoric și insultător la adresa Poloniei”.

Istoricul polonez Andrzej Paczkowski a declarat că „nu există date clare cu privire la numărul de evrei uciși de polonezi și numărul de germani uciși de polonezi”. Paczkowski a mai precizat că profesorul Gross „ar putea avea dreptate”.

Gross este binecunoscut în Polonia, unde a determinat controverse cu o carte scrisă în 2001, „Neighbours”, în care dezvăluie că, în timpul ocupației naziste a Poloniei din 1941, sute de evrei au fost masacrați de vecinii polonezi în orașul Jedwabne.

Conform istoricilor, atunci au fost uciși între 340 și 1.500 de evrei. IPN (National Remembrance Institute), al cărui președinte este Paczkowski, a estimat în 2003 că execuțiile au fost efectuate de localnicii polonezi, instigați de naziști.

Cartea lui Gross a determinat ca președintele polonez Aleksander Kwasniewski să ceară scuze comunității evreiești din toată lumea pentru masacrul din anii 1940.

Procurorii polonezi s-au mai confruntat cu Gross în cazul cărților acestuia, „Fear” și „Golden Harvers”, unde scriitorul ar fi „defăimat” poporul polonez.

În lipsa unor dovezi, Gross a fost achitat în cazul investigațiilor din 2008 și 2011, scrie The Guardian

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și