Reactorul Numărul 6 al Centralei de la Zaporijia (sud-est) „a fost oprit de sistemul de protecție față de disfuncționalități al generatorului. Suntem pe cale să clarificăm de ce a fost activat sistemul”, a anunțat centrala într-un comunicat postat pe site.
Nicio creștere a radioactivității nu a fost înregistrată, potrivit aceleiași surse.
La aceeași centrală a vut loc alt incident, care nu este considerat grav nici el, la începutul lui decembrie, la Reactorul Numărul 3, provocat de un scurtcircuit. Acest incident a conis la întreruperi în alimentarea cu energie electrică în regiunea în care se află centrala.
Centrala de la Zaporijia, care are șase reactoare, este cea mai puternică din Ucraina. Țara are alte trei centrale nucleare.
Cele patru centrale nucleare ucrainene, care au împreună 15 reactoare, asigură aproximativ 44% din producția de energie electrică a țării, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
În Ucraina a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria lumii, în 1986, când o explozie la Centrala de la Cernobîl a emanat un nor radioactiv care s-a extins deasupra Europei, dar și a Ucrainei, Rusiei și Belarusului, la acea vreme republici sovietice.
Ucraina se află pe marginea unei crize economice, după pierderea unei părți importante a bazinului de huilă Donbas – aflat sub controlul unei rebeliuni proruse – care-i furniza anterior cărbunele necesar funcționării centralelor termice.
Incidente considerate minore pot provoca întreruperi în alimentarea cu energie electrică a țării.