Prima pagină » Știri externe » Un restaurant cubanez celebru a fost redeschis în Havana, după 50 de ani

Un restaurant cubanez celebru a fost redeschis în Havana, după 50 de ani

Un restaurant cubanez celebru a fost redeschis în Havana, după 50 de ani
Sloppy Joe's un restaurant cubanez celebru, care a fost vizitat în trecut de celebrități precum Clark Gable, Spencer Tracy și John Wayne, a fost redeschis în Havana, după 50 de ani, informează Reuters.

Sloppy Joe’s un restaurant cubanez celebru, care a fost vizitat în trecut de celebrități precum Clark Gable, Spencer Tracy și John Wayne, a fost redeschis în Havana, după 50 de ani, informează Reuters.

Chelneri îmbrăcați în negru și portocaliu au servit, vineri, în ziua deschiderii, băuturi și aperitive specific cubaneze.

„Sunt foarte fericită. S-a deschis Sloppy Joe’s. Nu pot să cred. E ca și cum prezentul și trecutul se unesc”, a spus Barbara, o turistă americană care trăiește în New York.

Sloppy Joe’s a fost înființat de imigrantul spaniol Jose Garcia, care a ajuns să se îmbăgățească de pe urma prohibiției din Statele Unite ale Americii, în anii ’20 – ’30, când americanii veneau în Havana pentru băutura de calitate și pentru jocuri de noroc.

Barul a fost naționalizat, împreună cu alte afaceri înfloritoare, la începutul anilor ’60, sub conducerea lui Fidel Castro, și, în cele din urmă, a fost închis în 1965.

Restaurarea barului a început în 2007, sub îndrumarea biroului ce se ocupă de patrimoniul Havanei, inclusiv de centrul vechi al orașului, considerat „o bijuterie”. Barul a fost amenajat după fotografii din acea perioadă, puse la dispoziția autorităților de către numeroși admiratori și entuziaști din Cuba și din străinătate care au văzut barul în perioada sa de glorie.

Una dintre atracțiile localului este barul în sine, lung de 18 metri. Barul a fost, de altfel, prezentat și în filmul „Our Man in Havana” în 1959. Filmul îl are în distribuție pe Alec Guinness și a fost realizat după romanul omonim semnat de Graham Greene, unul din foștii patroni ai Sloppy Joe’s. Câteva aspecte ale barului au fost renovate și prezentate publicului.

Noul manager al barului, Ernesto Iznaga, a declarat că barul va prezenta în oferta sa și sandvișuri și mâncare locală.

„Sunt foarte fericit. Trec pe aici în fiecare zi. Am urmărit fiecare etapă a restaurării, căci am vrut să văd cum va arăta”, a declarat José Luis Rodríguez, în vârstă de 80 de ani, care, înainte de naționalizare, a fost proprietarul barului vecin cu Sloppy Joe’s.

„Este exact cum era în trecut. Faianța pe care au pus-o este exact ca cea originală. Totul este la fel și chiar dacă au schimbat spațiul de la intrare și au pus aer condiționat, au aceleași băuturi și snacks-uri- lucrurile pentru care acest bar era faimos”, a spus Rodriguez, care nu a mâncat niciodată în acest local, deoarece prețurile în valută erau mai mari decât pensia sa în pesos.

Autor

Citește și