Prima pagină » Știri externe » Un român a fost extrădat în SUA, după ce a fost acuzat de procurorii federali că a lansat un virus care a afectat peste un milion de computere, inclusiv ale NASA

Un român a fost extrădat în SUA, după ce a fost acuzat de procurorii federali că a lansat un virus care a afectat peste un milion de computere, inclusiv ale NASA

Un român a fost extrădat în SUA, după ce a fost acuzat de procurorii federali că a lansat un virus care a afectat peste un milion de computere, inclusiv ale NASA

Un român acuzat că ar fi facilitat răspândirea unui virus care a afectat peste un milion de computere, provocând mari pagube financiare în lumea întreagă, a fost extrădat în SUA, din Columbia, și a avut prima înfățișare într-o instanță din New York, potrivit unui anunț de marți al procurorilor federali.

Mihai Ionuț Păunescu, cunoscut drept „Virus”, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că ar fi condus un serviciu care a ajutat la răspândirea virusului Gozi, sustrăgând informații legate de conturi bancare personale și rămânând practic imposibil de depistat, scrie US News & World Report, citată de Rador, arată G4Media.

Luni, el a apărut pentru prima oară în fața unei instanțe federale din Manhattan, care a ordonat reținerea sa, potrivit procurorilor din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii.

Pagube de zeci de milioane de dolari

Potrivit procurorilor, virusul Gozi se numără printre cei mai distrugători din istorie, victimele sale – persoane fizice, afaceri sau instituții – suferind pagube de zeci de milioane de dolari.

Virusul a fost depistat pentru prima oară în 2007 și a infectat cel puțin 40.000 de computere din Statele Unite, inclusiv peste 160 care aparțineau Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA). Victimele sale au fost însă din toată lumea, inclusiv din Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia, Turcia și nu numai.

Mihai Ionuț Păunescu, cu dublă naționalitate, română și letonă, a fost extrădat din Columbia, unde fusese arestat în 2021, la cererea SUA, sub acuzația de conspirație în vederea imixtiunii în diverse computere și conspirație în vederea unor fraude bancare și informatice.

Avocatul lui Păunescu nu a răspuns imediat cererii de a comenta situația. Anterior, Păunescu fusese arestat inițial în România acum zece ani, în 2012, după care a fost eliberat pe cauțiune.

În anul următor, procurorii americani au formulat acuzații la adresa lui Păunescu și a lui Nikita Kuzmin, creatorul rus al virusului, care, în urma unui acord de cooperare și-a recunoscut în secret vina, în 2011.

Românul ar urma să execute condamnare la închisoare maximă de 60 de ani de închisoare, dacă s-ar aduna toate pedepsele maxime prevăzute pentru cele trei capete de acuzare ale procurororilor, dar judecătorul este cel care va lua decizia finală privind timpul pe care îl va petrece românul după gratii.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și