Un scriitor disident asasinat în 1978 a fost omagiat la Sofia printr-o statuie de bronz
Primul șef de stat al Bulgariei postcomuniste, fostul disident Jelio Jelev, și președintele în exercițiu Rosen Plevneliev au asistat, alături de Anabel, văduva scriitorului, și Nikola, fratele acestuia, la ceremonia de inaugurare a unei statui din bronz de peste doi metri înălțime.
„Prin poziția sa civilă curajoasă, Gheorghi Markov a dat dovadă de un adevărat patriotism”, a subliniat Rosen Plevneliev, care și-a exprimat regretul în legătură cu omagiul „tardiv” adus acestei personalități simbol a Războiului Rece.
O anchetă judiciară privind asasinarea lui Gheorghi Markov, ale cărui analize critice referitoare la Bulgaria comunistă au fost difuzate pe undele Deutche Welle și BBC, a fost clasată anul trecut în urma împlinirii termenului de prescripție.
Pe 7 septembrie 1978, Markov a simțit o înțepătură în coapsă în timp ce mergea pe „Waterloo Bridge” din Londra. Un bărbat, care a lăsat să-i cadă umbrela, se scuza.
Cuprins de o febră puternică, scriitorul deceda pe 11 septembrie, fără a fi interogat de poliție. În urma autopsiei, o capsulă cu ricină, o otravă puternică, a fost găsită în piciorul său. În 2002, Oleg Kalughin, un fost general al KGB, a afirmat că sovieticii au furnizat arma crimei la cererea dictatorului bulgar Todor Jivkov.
Omagiul adus lui Markov se înscrie în festivitățile de celebrare a 25 de ani de la înlăturarea de la putere a lui Jivkov și de la sfârșitul epocii comuniste în Bulgaria, la 10 noiembrie 1989, a doua zi după căderea Zidului Berlinului.