Un șef de război și un nostalgic după Lenin, „președinții” rebelilor din Donețk și Lugansk

Un șef de război și un nostalgic după Lenin, președinții rebelilor din Donețk și Lugansk
Publicat: 03/11/2014, 10:56

„Premierul” republicii autoproclamate Donețk Aleksandr Zaharcenko a fost ales „președinte” cu peste 81% din voturi, contracandidații săi obținând câte 9%, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea din secțiile de votare și dat publicității de către șeful „comisiei electorale” locale rebele Roman Liaghin, potrivit AFP.

Ambiția sa: „construirea unui nou stat, care va deveni legitim după alegeri, și recuperarea teritoriilor din estul (Ucrainei) aflate în prezent sub control ucrainean”, a subliniat el înainte de scrutin, într-o întâlnire cu studenți.

Acest fost mecanic și om de afaceri, în cârstă de 38 de ani, care spune că și-a vândut afacerea pentru a finanța un grup militar rebel, a participat la luarea cu asalt a sediului Administrației Regionale de la Donețk, pe 16 aprilie, de către separatiști. Acest eveniment fondator al revoltei față de Kiev a fost urmat de proclamarea independenței „republicii” de la Donețk și a celei vecine, la Lugansk, iar după aceea de confruntări armate care s-au soldat cu peste 4.000 de morți.

Biografia sa oficială insistă asupra faptului că tatăl său a muncit ca miner timp de 30 de ani, un lucru important în această regiune – Donbas -, în care întreaga economie gravitează în jurul bazinului minier.

Zaharcenko a fost unul dintre liderii militari de la Slaviansk, un bastion separatist preluat în iulie de către forțele ucrainene, după mai bine de două luni de confruntări armate violente. El nu are însă notorietatea unor șefi de război ca „Motorola” sau „Ghivi”, care operează în prezent într-o zonă a aeroportului Donețk și se bucură de o reputație solidă în rândul rebelilor.

El a fost numit „premier” în august, când mai mulți cetățeni ruși care ocupau principalele funcții în cadrul „republicii” de la Donețk au fost înlocuiți de personalități locale, într-un proces care părrea să marcheze o cotitură în modul în care Kremlinul înțelegea să vadă ruși implicați în mod oficial pe teren.

– Reluarea orașelor cu forța

Zaharcenko a dezmințit întotdeauna cu putere prezența unor militari ruși care ar fi venit să ajute rebelii din estul Ucrainei. „Dacă Rusia și-a trimis trupele aici, am fi vorbit despre lupte în regiunea Kievului sau de cucerirea Liovului (în vestul Ucrainei)”, a răspuns el acestor acuzații repetate în mai multe rânduri de către Kiev, Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

În schimb, el și-a exprimat satisfacția față de prezența „miilor de voluntari” veniți din Rusia. „Voluntarii ruși sunt primii care ajută alte popoare în lupta lor pentru libertate și independență. Așa au stat lucrurile în Spania, în Serbia, iar astăzi la noi”, a spus el.

El a fost unul dintre participanții la negocierile care au condus la Acordurile de la Minsk asupra unui armistițiu, pe 5 septembrie, și care au deschis teoretic calea procesului de pace. „Respectăm tot ceea ce am semnat la Minsk”, a dat el asigurări.

Însă Zaharcenko a anunțat că vrea să reia prin forță mai multe orașe din estul Ucrainei, inclusiv portul Mariupol, aflat în prezent sub control ucrainean. „Trebuie să recuperăm toate teritoriile care ne aparțin, prin negocieri ori altfel”, a insistat el, afirmând că „se se fac pregătiri de război” și că se așteaptă la reluarea „luptelor de mare intensitate”.

Abia ales, el a criticat Ucraina, care „nu vrea pacea” și „joacă un joc dublu”. „Suntem pregătiți de dialog cu ei, dar așteptăm din partea lor a atitudine normală și rezonabilă”, a declarat el.

La Lugansk, „președintele republicii” rebele Igor Plotnițki a fost ales cu peste 63% din voturi. La fel ca Zaharcenko, a avut contracandidați aproape necunoscuți.

Acest fost militar, în vârstă de 50 de ani, cu o statură masivă, s-a convertit într-un om de afaceri după destrămarea fostei URSS, iar ulterior într-un apărărtor al consumatorilor. După ce a ocupat postul de „ministru al apărării” teritoriului separatist, el a fost numit la conducerea „republicii” de la Lugansk în august, în locul liderului separatist Valeri Bolotov, rănit într-un atentat.

Plotnițki a fost acuzat de justiția de la Kiev că a transferat-o în Rusia pe femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, capturată de către rebeli în timpul unor confruntări. Savcenko este acuzată de Moscova că a participat la o operațiune care a provocat moartea a doi jurnaliști ruși, în iunie, în estul Ucrainei.

Foarte atașat de trecutul sovietic și moștenirea comunistă, ca majoritatea liderilor rebeli, Igor Plotnițki a catalogat drept „genocid moral” demontarea unei statui a lui Lenin la Harkov, un oraș important din estul Ucrainei rămas sub controlul Kievului.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR...
BREAKING | CCR amână decizia privind validarea votului la prezidențiale
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Trei pagini de Facebook care o denigrează pe Elena Lasconi au aceeași adresă cu o...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Învârtelile imobiliare de milioane de euro ale lui Călin Georgescu, candidatul cu 0 cheltuieli declarate...
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Orașul din România care înainte de Primul Război Mondial rivaliza cu...
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Ce relație are Andreea Tonciu cu fiica sa, Rebecca? Fosta asistentă TV și-a amintit cea...
Cum își alină Igor Cuciuc durerea la două săptămâni de la moartea fiicei sale: ”Erai...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
S-a deschis o cafenea cu vedere la ultima frontieră a Războiului Rece