Continuă să curgă plângerile la adresa Americii. Un șef de stat acuză SUA că plănuiesc asasinarea sa. Este vorba de Nicolas Maduro, care vineri, 2 iulie, a reclamat că CIA şi Pentagonul pun la cale uciderea lui. Preşedintele venezuelean chiar s-a întrebat dacă omologul său american, Joe Biden, şi-a dat acordul pentru o astfel de acţiune din partea serviciilor secret.
Fără să prezinte vreo dovadă, scrie France 24, Nicolas Maduro denunţă în mod regulat planuri ale unor forţe externe ce urmăresc să dea o lovitură de stat în Venezuela sau pun la cale o invazie militară ori un asasinat.
Maduro vede o conspirație între Statelor Unite şi aliaţii săi regionali din America de Sud, Columbia și Brazilia. Cele două state nu au recunoscut realegerea lui Maduro, în 2018, ca președinte al Venezuelei.
„Oare, Joe Biden a ratificat ordinele date de Donald Trump, de a antrena Venezuela într-un războiul civil şi de a ne ucide? Da sau nu? Întreb”, a declarat preşedintele venezuelean cu prilejul unei ceremonii militare. Nicolas Maduro a fost întrebat de jurnaliști cum comentează vizita directorului CIA, William Burns, şi a şefului Comandamentului Sud (Southcom), amiralul Craig Faller, în Columbia şi Brazilia.
Ce au făcut cei doi? Sursele noastre din Columbia ne asigură că au venit pentru a pregăti un plan care să atenteze la viaţa mea şi a unor lideri politici şi militari importanţi (…) Preşedintele Joe Biden a autorizat planul de a mă asasina pe mine şi lideri politici şi militari importanţi din Venezuela? Da sau nu?” – Nicolas Maduro.
La fel ca Donald Trump, nici preşedintele Joe Biden nu recunoaște rezultatul alegerilor din 2008. Actualul lider de la Casa Albă îl consideră pe liderul Opoziției, Juan Guaido, preşedinte interimar al Venezuelei.
În ultimii trei ani, Statele Unite au crescut presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro, fără succes însă. Însă, spre deosebire de predecesorul său, preşedintele Joe Biden a adoptat o abordare diplomatică mai flexibilă. În urmă cu o săptămână, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Canada şi-au declarat disponibilitatea de a revizui sancţiunile impuse Venezuelei dacă se înregistrează progrese în negocierile dintre Guvern şi Opoziţie în vederea organizării de alegeri locale, legislative şi prezidenţiale credibile, inclusive şi transparente.