Un șerif din California refuză să coboare în bernă drapelul SUA în memoria lui Nelson Mandela

Publicat: 10 12. 2013, 10:57
Actualizat: 08 02. 2019, 20:53

Un șerif din South California a refuzat să coboare în bernă drapelul american în memoria fostului președinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi, afirmând că această onoare ar trebui rezervată cetățenilor americani, relatează CNN.

Președintele american Barack Obama a dispus coborârea în bernă a steagurilor până luni seara, dar șeriful Rick Clark din comitatul Pickens a refuzat să respecte acest ordin.

„Este opinia mea că steagul ar trebui coborât în bernă pentru americani care s-au sacrificat pentru țara lor”, a declarat Clark pentru postul de televiziune WHNS, afiliat CNN. Acesta ar trebui coborât în bernă la ambasada americană din Africa de Sud, a afirmat el, dar nu acasă.

Drapelul din sectorul său a fost coborât în bernă la sfârșitul săptămânii în memoria unui ofițer căzut la datorie și a zilei de comemorare a atacului de la Pearl Harbor. Dar duminică a fost înălțat din nou, a afirmat el.

„Nu am nicio problemă să îl coboare în Africa de Sud, în țara lor dar nu în țara noastră. Ar trebui să se facă acest lucru pentru persoanele care s-au sacrificat pentru țara noastră”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al departamentului a declarat că șeriful nu poate fi sacționat. „El nu încalcă legea. Este decizia sa. Iar eu sprijin decizia șerifului”, a declarat adjunctul său, Creed Hashe.

Mandela a devenit un simbol al luptei împotriva discriminării rasiale în Africa de Sud și a ispășit 27 de ani de închisoare pentru sfidarea regimului de apartaheid. El a decedat joi, la vârsta de 95 de ani.

Deși rară, coborârea în bernă a drapelelor americane pentru cetățeni străini nu este ceva nou. George W. Bush a făcut acest lucru pentru Papa Ioan Paul al II-lea, în urmă cu opt ani, iar Bill Clinton pentru fostul premier israelian Yitzhak Rabin, asasinat în anii ’90.

Practica datează din 1965, când președintele Lyndon Johnson a ordonat coborârea în bernă a drapelului american pentru fostul premier britanic Winston Churchill. Dar nu toți liderii mondiali beneficiază de această onoare. Astfel că, la decesul fostului premier britanic Margaret Thatcher, în acest an, Obama a transmis condoleanțe, dar nu a ordonat coborârea în bernă a drapelului.

Președinții americani pot folosi la discreție acest ordin executiv, dar îl rezervă în general în onoarea unor figuri naționale majore, inclusiv guvernatori și demnitari străini. Codul este însă doar un ghid și nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea lui.