Un singur membru al echipei care a filmat presupusul atac chimic din Siria a supraviețuit
Un singur membru al echipei care a filmat imaginile cu presupusul atac chimic din 21 august din Siria, apărute pe YouTube, a supraviețuit, se arată într-un interviu citat de Foreign Policy, în ediția electronică.
Activista Razan Zaitouneh, care conduce Violations Documentation Center din Siria, a declarat că echipa sa a mers în suburbia Damascului, Zamalka, imediat după atacul chimic care ar fi avut loc la 21 august. Personalul comisiei locale din Zamalka, ce se ocupa de realizarea filmelor în zonă și postarea lor pe Internet, a ajuns, de asemenea, la fața locului. Potrivit lui Zaitouneh, doar unul dintre ei a supraviețuit.
„Atacurile chimice, în prima zi a masacrului, au provocat moartea multor activiști media de la (comisia de) coordonare din Zamalka deoarece aceștia au inhalat gaze chimice toxice”, i-a spus Murad Abu Bilal, singurul supraviețuitor, lui Zaitouneh, într-un interviu postat pe YouTube. „Au ieșit să filmeze și să strângă informații despre atacul chimic, dar nici unul dintre ei nu s-a mai întors”.
Înregistrările video au spulberat rapid orice îndoială a analiștilor serviciilor de informații americane cu privire la folosirea armelor chimice la 21 august. Acestea prezintă copii cu pupile contractate, convulsii și dificultăți de respirație, semne clasice ale expunerii la gaz sarin. Înregistrările arată, de asemenea, resturile unor rachete cu ajutorul cărora ar fi fost dispersat gazul toxic și care erau în mare parte intacte. Dacă ar fi lansat muniție explozivă convențională, majoritatea rachetelor ar fi fost distruse la impact.
În prezent, multe sate controlate de opoziție au birouri media cu conexiune la Internet prin satelit și programe sigure de încărcare pe Internet. Acestea primesc, de asemenea, ajutor din străinătate.
Existența unor activiști în afara țării a fost unul dintre motivele pentru care înregistrările video de la atacul cu armă chimică din 21 august au fost difuzate atât de rapid. Echipele media de pe teren încarcă înregistrările video pe un cont Dropbox aparținând activiștilor din țările vecine, care le traduc și le postează pe YouTube pentru a fi văzute de toată lumea.