Postul de televiziune BBC a comandat un sondaj amplu în România și Bulgaria, pentru a lămuri dacă migrația spre piața muncii din Marea Britanie va fi într-adevăr masivă, odată cu ridicarea restricțiilor, de la 1 ianuarie 2014. Această temă a fost exploatată politic la Londra, pe fondul prejudecăților multor britanici care se tem de un nou val de imigranți, similar cu cel venit din țările baltice și din Polonia. Gândul a realizat o campanie, alături de GMP Advertising, prin care a încercat să demonteze aceste prejudecăți.
Sondajul, realizat de Gallup România și Vitosha Bulgaria pentru emisiunea Newsnight de pe BBC 2, arată că, deși o parte din românii intervievați intenționează să plece la muncă în Marea Britanie, foarte puțini și-au făcut planuri concrete pentru acest lucru, în condițiile în care cei mai mulți ar face acest pas cu o ofertă fermă pentru un loc de muncă. În ambele țări, sondajele au fost realizate pe eșantioane de peste 1.000 de persoane și au fost concepute pentru a crea o imagine asupra diferențelor dintre intenții și planuri concrete privind migrația către piața muncii din UK.
Mai puțin de 1% dintre românii intervievați au spus că își caută activ un loc de muncă în Marea Britanie, în 2013 sau 2014, fie printr-o agenție de locuri de muncă, fie pe cont propriu. Cu toate acestea, intenția de a pleca la muncă în Marea Britanie este mai mare, de 4,6%.
Atunci când întrebarea a fost pusă la modul general – în ce țară europeană ar pleca să muncească? – respondenții au ales Marea Britanie în procente mai mari, însă chiar și așa aceasta a fost doar a treia destinație preferată pentru 2013. Pe primele locuri s-au situat Italia și Germania.
Marea Britanie este destinația preferată de 16% dintre respondenții care ar pleca să muncească în străinătate în 2013 și de 26% dintre cei care ar pleca în 2014. Pentru 2014, Marea Britanie este prima în topul preferințelor celor care ar pleca la muncă în străinătate.
Cifrele din Bulgaria sunt mai ridicate: 4,2% dintre respondenți își caută activ un loc de muncă în Marea Britanie. Peste 25% dintre bulgari au spus că ar veni la muncă în Marea Britanie, însă, spun cei de la BBC, această intenție la modul general este explicabilă prin nivelul de trai scăzut din Bulgaria. În alte sondaje, bulgarii spun în proporție de peste 50% că vor să plece la muncă în străinătate.
Sondajul BBC mai arată că, în ultimii 5 ani, 33% dintre românii intervievați s-au gândit să trăiască și să muncească în alte state UE, același lucru fiind valabil pentru 37% dintre bulgarii întrebați.
Marea Britanie este destinația preferată de 4,6% dintre români și de 9,3% dintre bulgari, atunci când sunt întrebați care este prima țară în care ar pleca la muncă. Atunci când întrebarea a fost formulată direct – ați pleca la muncă în UK? – procentele au crescut, ajungând în total la 8,2% dintre români și 13,6% dintre bulgari care au spus că da.
Foarte puțini români au planuri concrete de a emigra în UK
Sondajul comandat de BBC a încercat să afle și câți dintre cei care au spus că intenționează să muncească în Marea Britanie au întreprins și ceva concret în această direcție, cum ar fi să își caute un loc de muncă sau o locuință.
Doar 0,4% dintre români și 1,2% dintre bulgari au răspuns că și-au căutat o locuință. În ce privește locurile de muncă, 0,3% dintre români și-au căutat unul, procentul fiind mult mai mare la bulgari – 2,8%.
„Dacă te uiți la cei care își fac planuri concrete, de exemplu la cine a vorbit cu o agenție de recrutare sau cine are o ofertă fermă pentru un loc de muncă, atunci eu cred că eșantioanele din acest sondaj sunt cam mici pentru a spune clar câți vor veni”, a declarat Peter Flade, directorul Gallup Marea Britanie, pentru BBC Newsnight.
Profilul românului care pleacă în UK. Premierul Ponta le-a vorbit britanicilor despre infractori și romi
Sondajul BBC arată că românii și bulgarii care intenționează să vină la muncă în Marea Britanie au cel mai probabil studii universitare, au deja un loc de muncă și vorbesc limba mai bine decât cei care își caută de muncă în alte țări din UE.
Într-o intervenție la emisiunea BBC Newsnight, premierul Victor Ponta a fost întrebat despre problemele pe care românii care vin în UK le au cu legea.
„Știu foarte bine că cetățenii români au comis infracțiuni, nu grave, dar unii dintre ei – români, dar și reprezentanți ai minorității rome – se ocupă cu mica delincvență, cerșetoria, furtul de telefoane mobile. Cred că în primul rând trebuie să cooperăm. Forțele de poliție și autoritățile care aplică legea din țările noastre trebuie să continue să coopereze foarte bine. Pe de altă parte, este o provocare imensă și o mare preocupare pentru Guvernul meu să implementeze strategiile pentru integrarea comunităților rome”, a declarat premierul Victor Ponta, conform Daily Mail.
Întrebat despre intenția premierului britanic David Cameron de a înăspri legislația privind ajutoarele sociale, pentru a reduce accesul imigranților la ele, Ponta a spus că i se pare „corect”, conform Daily Mail: „Ar fi foarte corect din punctul de vedere al britanicilor, eu aș susține asta. Tot ceea ce cerem este să nu existe discriminare, legislația care se aplică unui german sau unui francez să i se aplice și unui român sau unui bulgar”.
CITEȘTE AICI SONDAJUL INTEGRAL BBC/GALLUP PENTRU ROMÂNIA