Un cetățean suedez a cerut și a primit aprobarea să ardă o Biblie creștină și un exemplar Tora în fața Ambasadei Israelului la Stockholm, în numele dreptului la liberă exprimare. Anunțul a stârnit un val de indignare din partea liderilor religioși israelieni, dar și a președintelui țării, Isaac Herzog.
Actul vine la nici două săptămâni după incendierea unor pagini din Coran în fața unei moschei din Capitala Suediei, în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Adha, fără incidente, la o ”adunare” autorizată de poliţie. Acest gest a stârnit inclusiv indignarea Papei Francisc.
”O persoană care a cerut să organizeze o adunare publică pentru a arde un exemplar Tora şi o Biblie în fața Ambasadei Israelului a obţinut autorizaţia”, relatează postul de radio Sveriges. Cererea a fost depusă de către un bărbat în vârstă de 30 de ani. Evenimentul aprobat ar trebui să se producă pe 15 iulie.
Personajul care a rămas anonim a anunţat, la depunerea cererii, că reacţionează faţă de incendierea Coranului, acum două săptămâni, într-o ”declaraţie simbolică a libertăţii de exprimare”, potrivit şefului Poliţiei din Stockholm, Mattias Sigfridsson.
Ambasadorul Israelului în Suedia, Ziv Nevo Kulman, a denunţat acest act viitor într-un mesaj postat pe Twitter.
”Condamn categoric arderea unor cărţi sacre ale oricărei religii, pentru că este un act de ură şi de lipsă de respect care nu are nimic a face cu libertatea de exprimare”, denunţă el.
Israelul a ”condamnat” oficial această autorizare, prin ministrul de Externe Lior Haiat.
”Le cerem autorităţilor suedeze să împiedice incendierea unor cărţi sfinte”, a anunţat el.
Arderea Coranului, de acum două săptămâni, din capitala Suediei, a declanşat reacţii dure la nivel internaţional, politic şi religios.
Papa Francisc s-a declarat, la 3 iulie, ”indignat şi dezgustat” de această faptă.
”Orice carte considerată sfântă prin autorii săi trebuie să fie respectată, din respect faţă de cei care cred în ea (…) Sunt indignat şi dezgustat de aceste acţiuni”, a declarat Suveranul Pontif ziarului Al Ittihad din Emiratele Arabe Unite.
Guvernul suedez a denunţat, la rândul său, un act ”islamofob”, dar a subliniat că acest incident se înscrie în cadrul libertăţii de exprimare, protejată de Constitiuţie. Acest nou episod ar putea reprinde tensiuni religioase, cu urmări nebănuite.
Foto: Envato Elements