Un tânăr a ajuns cu răni grave la spital după ce a încercat să-și dea foc, marți dimineața, pe bulevardul Habib Bourguiba din centrul Tunisului, un gest simbolic, în contextul în care revoluția tunisiană din 2011 a fost declanșată de o autoincendiere, relatează AFP.
„Priviți tineretul care vinde țigări, priviți șomajul”, a strigat tânărul, vânzător de țigări, înainte să-și dea foc în fața clădirii teatrului municipal, potrivit unui martor ocular intervievat de AFP.
„Allah este cel mai mare”, a strigat tânărul.
Trecătorii au intervenit rapid pentru a stinge focul, dar cu toate acestea tânărul a suferit arsuri grave.
El era conștient dar incapabil să se miște, iar medicii l-au transferat la spitalul de arși din Ben Arous, aflat la periferia Tunisului, potrivit unei colaboratoare a AFP.
Polițiștii și pompierii prezenți au refuzat să ofere informații cu privire la victimă sau starea sa de sănătate.
Bulevardul Habib Bourguiba, epicentrul revoluției din 2011, este artera principală din Tunis, trotuarele fiind amenajate cu terase, dar și locul unde numeroși tunisieni își câștigă existența prin vânzarea de țigări la bucată.
Mai multe cazuri de incendieri au avut loc în Tunisia în timpul și după revoluția din ianuarie 2011, care a fost declanșată la 17 decembrie 2010, atunci când un tânăr vânzător ambulant, Mohamed Bouazizi și-a dat foc la Sidi-Bouzid (centru), copleșit de sărăcie și abuzurile poliției.
Dificultățile economice și sociale au stat la originea acestei revolte care a provocat înlăturarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali. Doi ani mai târziu, șomajul și sărăcia continuă să afecteze Tunisia.
Grevele și protestele s-au multiplicat în ultimele luni, degenerând adesea în violențe. La sfârșitul lunii noiembrie, aproximativ 300 de persoane au fost rănite într-o săptămână de ciocniri violente cu poliția din Siliana (nord-vest).
Țara se confruntă de asemenea cu un profund impas politic, care a fost agravat de asasinarea opozantului Chokri Belaid, la 6 februarie, al cărui deces a provocat înlăturarea Guvernului condus de partidul islamist Ennahda.
Noul premier, islamistul Ali Larayedh, și Cabinetul său ar trebui să obțină votul de încredere al deputaților din Adunarea Națională Constituantă, marți după-amiaza.