Prima pagină » Știri externe » Un tribunal egiptean confirmă condamnarea la moarte a liderului grupării Frații Musulmani

Un tribunal egiptean confirmă condamnarea la moarte a liderului grupării Frații Musulmani

Un tribunal egiptean confirmă condamnarea la moarte a liderului grupării Frații Musulmani
Un tribunal egiptean a confirmat sâmbătă condamnarea la moarte a liderului mișcării Frații Musulmani Mohammed Badie și altor 13 membri ai grupării pentru plănuirea unor atacuri împotriva statului, relatează BBC News online.

De asemenea, tribunalul a condamnat la închisoare pe viață un cetățean americano-egiptean și alte 36 de persoane.

Badie, judecat în mai multe procese, a fost condamnat la moarte în martie. Sentințele de sâmbătă pot fi atacate în apel.

Sute de persoane au fost condamnate la moarte, în cadrul luptei autorităților împotriva confreriei, în urma îndepărtării de la putere a fostului președinte Mohammed Morsi în 2013.

O singură condamnare la moarte a fost aplicată până în prezent.

Ședința de judecată a fost transmisă în direct de televiziuni.

Aceste sentințe fac parte din faza finală a procesului în care liderii grupării Frații Musulmani sunt acuzați de îndemnarea membrilor confreriei la revoltă împotriva statului și de haosul care a urmat dispersării unor proteste în 2013.

Ele au fost pronunțate în urma avizului marelui muftiu, cea mai înaltă instanță judiciară islamică din Egiipt.

Doi dintre inculpați au fost condamnați la pedeapsa capitală în contumacie.

Mohamed Soltan, care are dublă cetățenie americană și egipteană, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru susținerea confreriei și transmiterea de informații false. Fiul predicatorului confreriei Salah Soltan, el a făcut greva foamei timp de luni de zile, un caz urmărit de organizații locale și internaționale de drepturile omului.

Dispersarea în august 2013 a protestelor din tabăra Rabaa al-Adawiya, la Cairo, s-a soldat cu uciderea a 600 de protestatari, dar și a unor polițiști, în cadrul unor operațiuni ale forțelor de ordine egiptene, condamnate vehement de către comunitatea internațională la vremea respectivă.

Numeroase alte persoane au fost ucise în timpul unor demonstrații ulterioare, în întreaga țară.

Citește și