Un virusolog italian acuză Londra că „a păstrat tăcerea”, deși știa despre noua tulpină Covid-19
Virusologul italian Walter Ricciardi a criticat, luni, autoritățile de la Londra pentru că „au păstrat tăcerea” – timp de luni de zile – cu privire la noua tulpină a virusului, din cauza căreia Italia trebuie acum să-și prelungească restricțiile.
Confruntat cu această nouă variantă, care este probabil deja prezentă în Italia, mi-e teamă că restricțiile severe sunt inevitabile. Ce mă înfurie este faptul că britanicii știau din septembrie că această variantă este în circulație. Au păstrat tăcerea, nu ne-au avertizat. Acum avem nevoie de un lockdown. Sau cel puțin de măsuri serioase”, a declarat Walter Ricciardi, care este consilier al guvernului italian pe teme de sănătate, pentru cotidianul Il Messaggero, citat de Libertatea.
Londra nu a răspuns criticilor formulate de expertul italian, dar premierul Boris Johnson a asigurat – tot luni – că guvernul său a răspuns rapid în fața noii probleme.
”Sper că toată lumea poate vedea că imediat ce am fost informați la guvern cu privire la capacitatea de transmitere a acestei noi tulpine, am oferit toate informațiile necesare Organizației Mondiale a Sănătății. Și am luat măsuri prompte și decisive pentru a opri răspândirea acestei variante în Marea Britanie”, a spus premierul britanic.
Concret, noua variantă a virusului, B.1.1.7, a apărut pe 20 septembrie, la un pacient infectat din Kent. Codul genetic al eșantionului colectat pe 20 septembrie de la respectivul pacient a fost identificat, însă, pentru prima dată de experții britanici la mijlocul lui octombrie, scrie Financial Times.
Aparent, în următoarele săptămâni, experții din Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHA) nu au alertat guvernul cu privire la noua tulpină, în ciuda unei creșteri a numărului de cazuri de infectare.
La începutul lui decembrie, experții PHA au făcut prima informare către Grupul consultativ pentru amenințările cu virusuri respiratorii noi și emergente (Nervtag), un organism care consiliază guvernul, potrivit Daily Mail.
Miniștrii susțin că au fost informați abia la mijlocul lui decembrie cu privire la posibilul pericol reprezentat de noua tulpină, un fapt asupra căruia ministrul Sănătății, Matt Hancock, a insistat repetat.
Guvernul a oferit primele informații cu privire la apariția noii variante a virusului – și la faptul că s-ar putea răspândi mai repede – pe 14 decembrie, când a și plasat Londra și alte regiuni din estul și sudul țării în cel mai înalt nivel de restricții.
Două zile mai târziu, premierul Boris Johnson își reafirmă, însă, decizia de a relaxa restricțiile în perioada 23-27 decembrie, astfel ca familiile să poată petrece Crăciunul împreună.
Acum Johnson este atacat și de aliații din Partidul Conservator, care îl acuză pe premier că a întârziat în mod deliberat anunțarea restricțiilor, deoarece a așteptat ca Parlamentul să intre în vacanță, pentru a scăpa astfel de o eventuală opoziție.
Marea Britanie, bolnavul Europei. Regatul, izolat din cauza temerilor privind noua tulpină SARS-CoV-2
Marea Britanie a fost izolată de restul Europei, după ce aliații săi de pe continent au suspendat transporturile către Regat din cauza apariției unei noi tulpini a SARS-CoV-2 în această țară.
Decizia a provocat haos cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit, notează agenția de presă Reuters care, într-un material pe această temă numește Marea Britanie – „bolnavul Europei”.
Franța, Germania, Italia, Olanda, Austria, Elveția, Irlanda, Belgia, Israel și Canada au anulat zborurile către Marea Britanie, la scurt timp după ce premierul Boris Johnson a avertizat că o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 reprezintă o amenințare la adresa țării.
Franța și-a închis, luni, granița pentru persoanele și camioanele din Regatul Unit, decizie pe care ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a descris-o ca fiind „surprinzătoare”.