Una dintre maimuțele care ataca oameni într-un oraș din Japonia a fost prinsă. Ce măsuri au luat autoritățile
A fost prins unul dintre liderii bandei de macaci care îi terorizează de săptămâni întregi pe locuitorii orașului japonez Yamaguchi. Este vorba despre un mascul de aproximativ patru ani, care are o înălțime de o jumătate de metru. Animalul a fost capturat și eutanasiat de către vânători specializați.
Autoritățile din Yamaguchi au anunțat că maimuța a fost găsită marți seară de vânători pe terenul unui liceu din localitate, apoi a fost tranchilizat și, ulterior, eutanasiat, după ce a fost identificat ca fiind unul dintre animalele responsabile pentru atacurile din ultima lună.
Bilanțul victimelor făcute de macaci până acum în orașul nipon se ridică la aproximativ 50 de răniți, cei mai mulți prezentând mușcături și zgârieturi ușoare.
De altfel, autoritățile sunt pe urmele animalelor încă de acum trei săptămâni, când au început atacurile asupra copiilor și adulților din oraș.
Între timp, astfel de incidente sunt în continuare raportate de cetățeni, iar autoritățile continuă să caute alți membri ai bandei de macaci care terorizează orașul.
„Martorii oculari descriu maimuțe de mărimi diferite și, chiar și după capturare, primim sesizări cu privire la noi atacuri”, a declarat un oficial al Departamentului local pentru agricultură.
Macacii japonezi s-au înmulțit în ultima vreme, după ce o perioadă erau considerați o specie vulnerabilă
Acesată specie de maimuțe este des întâlnită în Japonia, în unele zone fiind considerate dăunători deoarece mănâncă recoltele și, uneori, intră în casele oamenilor.
Tentativele anterioare de a prinde animalele cu capcane nu au dat rezultate, iar patrulele de polițiști constituite în acest scop la începutul lunii au eșuat, la rândul lor.
Autoritățile spun că atacurile macacilor nu sunt obișnuite, un oficial local precizând că sunt rare atât de multe atacuri într-o perioadă scurtă.
„La început, erau atacați doar femeile și copiii. Recent, au fost vizați și vârstnicii și bărbații adulți”, a declarat el.
Pe vremuri considerați drept specie vulnerabilă, macacii japonezi au cunoscut recent o explozie demografică.
Situația a dus la o serie de conflicte serioase cu oamenii, schimbările în mediul forestier și în comportamentul uman fiind, probabil, printre cauzele acestor incidente, potrivit BBC.