Deși este una dintre țările cu cea mai mică populație de pe glob, oamenii de știință francezi susțin că Groenlanda este locul în care s-a dezvoltat pentru prima dată viața pe Pământ, relatează Daily Mail. Un grup de cercetători au studiat vulcanii noroioși din Isua, o regiune din sud-vestul Groenlandei. Cercetătorii spun că aceștia au erupt în urmă cu 3,8 miliarde de ani, aducând la suprafață elemente cruciale pentru crearea biomoleculelor- temelia vieții
Inițial, s-a crezut că viața a evoluat în gheizere, însă acum cercetătorii susțin că ele reprezentau un mediu prea acid pentru ca o vreo ființă să reziste.
O echipă coordonată de Marie-Laure Pons, de la Laboratorul de Geologie din Lyon, Frața, a analizat câteva dintre cele mai vechi roci din lume prezente aici și au descoperit serpentinite – minerale esențiale pentru dezvoltarea vieții. De asemenea, cercetătorii francezi sunt de părere că, în Groenlanda, condițiile erau perfecte pentru organisme: un mediu bogat în carbon, nu foarte acid și c u temperaturi potrivite. Acestea sunt condițiile ideale pentru evoluția moleculare în organisme unicelulare. În timp, acestea ar fi evoluat mai departe în organisme multicelulare și, eventual, în păsări, mamifere și oameni.
„Putem găsi viață și pe alte planete”
Acest studiu, coordonat de cercetătoarea , nu schimbă și teoria referitoare la originea oamenilor, care au apărut în urmă cu 200.000 de ani în Africa.
Potrivit lui Simon Underdown, biolog la Universitatea Oxford Brookes, acest studiu reprezintă un punct de plecare foarte important: „Știm atât de puține despre originile vieții, acum 4 miliarde de ani, iar dacă e adevărat, înseamnă că dezvoltarea vieții a fost posibilă cu foarte puțină apă, ceea ce e intersant pentru că putem găsi viață și pe alte planete”.
Sorina Ionașc