Prima pagină » Știri externe » Unde se ascund liderii ISIS, potrivit unei surse din spionajul libian. „Este ca un refugiu pentru ei”

Unde se ascund liderii ISIS, potrivit unei surse din spionajul libian. „Este ca un refugiu pentru ei”

Unde se ascund liderii ISIS, potrivit unei surse din spionajul libian. „Este ca un refugiu pentru ei
O serie de comandanți de rang înalt din cadrul grupării Statul Islamic (SI) s-au mutat, în ultimle luni, din Irak în Libia, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor libiene de informații, relatează BBC News online.

Tot mai mulți luptători străini au sosit în orașul Sirt, a dezvăluit acest oficial miercuri seara, în emisiunea BBC Newsnight.

Reprezentanți din 23 de țări, inclusiv din Statele Unite și Marea Britanie, s-au reunit marți la Roma pentru a discuta despre amenințarea tot mai puternică pe care o reprezintă SI în Libia.

Dezacorduri între administrații rivale din această țară au afectat eforturile în lupta împotriva grupării extremiste.

Statul Islamic a preluat anul trecut controlul asupra Sirtului, orașul natal al fostului dictator libian Muammar Khadafi. Gruparea jihadistă ar fi sprijinită de forțe loiale fostului regim.

Însă Ismail Shukri, șeful serviciilor de informații din orașul Misrata, a declarat pentru Newsnight că spre Sirt a avut loc un „aflux” de luptători în ultimele luni.

„Majoritatea (luptătorilor SI de la Sirt) sunt străini, în proporție de aproximativ 70%. Cei mai mulți sunt tunisieni, urmați de egipteni, sudanezi și câțiva algerieni”, a spus el.

„În plus, există irakieni și sirieni. Cei mai mulți dintre irakieni provin din fosta armată a lui Saddam Hussein, care a fost dizolvată”, a adăugat oficialul libian.

Potrivit lui Sukri, comandanți SI de rang înalt se refugiază în Libia din fața atacurilor aeriene internaționale în Irak și Siria.

„Unii dintre membri lor – în special cei importanți pe termen lung pentru SI – se refugiază aici. Ei percep Libia drept un refugiu”, a precizat oficialul.

Autoritățile din Misrata au anunțat că pregătesc o ofensivă împotriva jihadiștilor din cadrul SI la Sirt.

Însă în orașul Abugrein, situat la aproximativ 120 de kilometri sud de Misrata, BBC a observat puține dovezi ale unei confruntări iminente.

Abugrein reprezintă ultima linie de apărare în calea SI. Dincolo de ea, gruparea deține controlul asupra drumului către est.

Comandanți de la Abugrein au declarat pentru Newsnight că forțele lor, loiale Guvernului de la Tripoli, numără aproximativ 1.400 de oameni – mai puțin de jumătate din câți se estimează că are SI.

Mohammed al-Bayoudi, un comandant din cadrul Batalionului 166, a recunoscut că, fără un ajutor internațional, libienii nu vor putea înfrânge SI.

„Desigur, am saluta o susținere NATO. Însă atacuri aeriene nu pot învinge SI. Armata are nevoie de susținere logistică”, a spus el.

Perspectiva unei implicări militare internaționale în Libia este un subiect sensibil. Statele Unite au recunoscut că au trimis un număr redus de membri din cadrul forțelor speciale cel puțin într-un rând în ultimele săptămâni.

Grupuri similare din alte state NATO explorează eventuale alianțe locale, pe teren, în perspectiva unei lupte care se profilează împotriva SI.

Însă luptători din Abugrein afirmă că nu vor să vadă trupe occidentale la sol.

„Noi, libienii, vom lupta. Nu e nevoie de trupe străine”, a subliniat al-Bayoudi.

Guverne occidentale, inclusiv cel britanic, sunt tot mai îngrijorate și mai nerăbdătoare.

Ele urmează să ia o decizie în legătură cu o propunere italiană privind formarea unei forțe de formatori, de până la 6.000 de oameni, provenind din state membre ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv din Marea Britanie și Franța.

O piedică majoră în acest sens este lipsa de consens între parlamentele rivale din Libia.

Un acord mediat de ONU în vederea creării unui guvern de uniune națională a ajuns într-un punct mort, după ce a fost respins atât de către autoritățile islamiste de la Tripoli, cât și de către Guvernul recunoscut internațional de la Tobruk, în estul țării.

Citește și