Ungaria a adoptat legea care vizează ONG-urile finanțate din străinătate. Care sunt noile reguli ale regimului Orban

Publicat: 13 06. 2017, 14:25
Actualizat: 23 04. 2018, 15:11

Proiectul de lege susținut de către Guvern a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 împotrivă și 24 de abțineri. În conformitate cu noul document, organizațiile nonguvernamentale trebuie să se înregistreze odată ce donațiile externe vor ajunge la 7,2 milioane de forinți (23.400 de euro).

Detaliile ONG-urilor vor fi făcute publice și vor fi obligate să declare că sunt considerate prin lege organizații finanțate din străinătate, pe site-urile lor și în toate materialele de presă ale acestora.

Totodată, organizațiile nonguvernamentale vor trebui să precizeze toți sponsorii străini care le vor oferi mai mult de 1.600 de dolari pe an. Fondurile din partea Uniunii Europene nu vor fi luate în calcul pentru această limită.

Amendamentele la proiectul de lege au ținut cont de unele dintre recomandările Comisiei de la Veneția, un grup european de experți juridici, dar majoritatea prevederilor litigioase au rămas în vigoare.

Grupurile civile care nu dezvăluie sursa de finanțare din străinătate vor primi o notificare din partea unui procuror, care le va cere să își respecte obligațiile. ONG-urile care nu îndeplinesc obligațiile nici după cea de-a doua notificare vor fi amendate. Comisia de la Veneția a interzis posibilitatea unei acțiuni în justiție pentru dizolvarea ONG-ului în cauză.

Legea nu se aplică pentru organizațiile sportive sau religioase, pentru asociațiile sau fundațiile care nu se califică drept ONG-uri sau pentru organizațiile minorităților naționale.