Ungaria a anunțat miercuri că este pregătită să plătească în ruble livrările de gaze naturale venite din Rusia, așa cum a solicitat liderul de la Moscova, Vladimir Putin.
Potrivit Agerpres, anunțul Budapestei este în dezacord cu restul statelor membre UE, care încearcă să facă un front comun în opoziția față de solicitările Rusiei.
Luna trecută, Vladimir Putin a solicitat ca statele „neprietenoase”, listă pe care se află toate statele membre UE, deci și Ungaria, să plătească, începând de la 1 aprilie, livrările de gaze rusești în ruble, dar statele europene au refuzat acest lucru.
În prezent, livrările continuă, dat fiind faptul că primele plăți pentru volumele de gaze livrate după 1 aprilie sunt scadente în a doua jumătate a lunii.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că țara sa va plăti în ruble dacă va fi necesar.
Vineri, Comisia Europeană a anunțat că firmele europene care au contracte de livrare de gaze cu Rusia care stipulează că plata se face în euro sau dolari nu trebuie să dea curs cererii privind plata în ruble.
De asemenea, Comisia a anunțat că lucrează alături de companiile din domeniul energetic și de guvernele statelor UE pentru a analiza decretul semnat de Putin în acest sens. Cu toate acestea, Comisia spune că acele companii care au încheiat cu Rusia contracte de furnizare de gaze, iar contractele prevăd plata în euro sau dolari, nu ar trebui să încalce respectivele prevederi contractuale.
Ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a declarat recent că autoritățile europene „nu au niciun rol” în ceea ce privește acordul de furnizare încheiat de Ungaria cu Rusia, acord bazat pe un contract bilateral între compania ungară de stat MVM și gigantul rus Gazprom.
Sursa citată notează că Ungaria este una dintre puținele țări membre UE care resping sancțiunile energetice împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.
Ungaria, care este puternic dependentă de importurile de gaze şi petrol din Rusia, a semnat în 2021 un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze, conform căruia Gazprom ar urma să livreze anual 4,5 miliarde metri cubi de gaze.