Prima pagină » Știri externe » Ungaria anunță că va permite tăierea unui număr mai mare de arbori pentru lemne de foc, în contextul scumpirii gazelor

Ungaria anunță că va permite tăierea unui număr mai mare de arbori pentru lemne de foc, în contextul scumpirii gazelor

Ungaria anunță că va permite tăierea unui număr mai mare de arbori pentru lemne de foc, în contextul scumpirii gazelor
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Ungaria a relaxat vineri o parte dintre regulile privind protecția mediului, pentru a permite tăierea unui număr mai mare de arbori pentru lemne de foc.

Decizia Guvernului de la Budapesta vine în contextul în care cererea de lemne pentru foc este în creștere din cauza prețurilor tot mai mare ale gazelor naturale și energiei electrice în urma războiului din Ucraina.

Astfel, va fi eliminată interdicția privind tăierea de arbori cu capacitate de regenerare din pădurile aflate în proprietatea statului și care, anterior deciziei, erau supuși unor norme de protecție. Totodată, Ministerul Agriculturii va putea să autorizeze tăierea pădurilor care nu se află în planurile de reîmpădurire.

Companiile de stat însărcinate cu reîmpăduririle vor distribui și vinde lemnele de foc din pădurile publice în conformitate cu nevoile economice ale gospodăriilor şi solicitărilor venite din partea primăriilor, informează Agerpres.

Stare de urgență energetică în Ungaria

În data de 13 iulie, Guvernul ungar a decretat stare de urgență energetică, mărind, prin această decizie, prețurile la gaze și energie electrică pentru gospodăriile cu consum ridicat și, mai mult decât atât, a crescut cererea de lemne de foc ca sursă alternativă de încălzire.

Pădurile ocupă 21% din suprafața Ungariei și au un volum de masă lemnoasă de peste 400 de milioane de metri cubi. Volumul de masă lemnoasă din pădurile Ungariei a crescut cu aproximativ 50 de milioane de metri cubi în ultimul deceniu, datorită campaniilor de reîmpădurire.

Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol și 85% din gazele naturale de care are nevoie, fiind, astfel, unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cele mai vulnerabile în cazul în care autoritățile de la Moscova decid sistarea completă a livrării acestor materii prime.

Guvernul condus de Viktor Orban, care dintre toate cele din UE are cele mai bune relaţii cu Moscova, a anunţat că va importa din Rusia un volum suplimentar de 700 de milioane de metri cubi de gaz, mai notează sursa citată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și