Prima pagină » Știri externe » Ungaria ar putea juca un rol cheie în livrarea de gaze naturale. Înțelegerea pe care o va face cu Rusia

Ungaria ar putea juca un rol cheie în livrarea de gaze naturale. Înțelegerea pe care o va face cu Rusia

Ungaria ar putea juca un rol cheie în livrarea de gaze naturale. Înțelegerea pe care o va face cu Rusia
Ungaria ar putea deveni un centru regional de distribuție de gaze naturale livrate în principal de Rusia, datorită capacității sale de stocare, a declarat ambasadorul rus la Budapesta, Vladimir Sergeev, relatează agenția ungară de presă MTI.

Ungaria are o capacitate de stocare de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce o plasează pe locul cinci în rândul țărilor din Uniunea Europeană la acest capitol. Prin comparație, capacitatea de stocare a României este de 3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Eurogas.

Sergeev a arătat că înființarea unui centru regional de distribuție în Ungaria ar asigura îmbunătățirea securității furnizării de gaze naturale în această țară. De asemenea, ambasadorul rus a afirmat că centrul ar putea fi alimentat cu gaze rusești în viitorul apropiat.

Sergeev a indicat că primul pas către „un parteneriat strategic în domeniul energiei” a fost făcut la finalul anului trecut, când companiile de stat Gazprom (Rusia) și MVM (Ungaria) au încheiat un acord pentru ca Ungaria să stocheze 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia în depozitele sale.

Ambasadorul rus a afirmat că, în prezent, au loc discuții legate de prețul pe care Rusia îl va cere guvernului de la Budapesta pentru gazele livrate.

În luna februarie, cele două state au ajuns la o înțelegere prin care Ungaria poate beneficia în următorii ani de gazele cumpărate de la Gazprom, dar nefolosite încă, dar trebuie, de asemenea, să continue să și cumpere anumite cantități de gaze naturale. Ungaria nu a utilizat 22 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate pe care trebuie să o plătească, potrivit contractului în vigoare.

Întrebat în legătură cu o posibilă participare a Gazprom la proiectul de conectare a Ungariei la gazoductul Turkish Stream, pe care îl construiesc Rusia și Turcia, ambasadorul rus a declarat că „este posibil ca Gazprom să se numere printre investitori”, dar că „probabil nu va juca un rol central” în proiect.

Sergeev a precizat, de asemenea, că sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și măsurile luate de Moscova ca răspuns la acestea reprezintă principalul obstacol pentru exporturile Ungariei către Rusia.

Citește și