Prima pagină » Știri externe » Ungaria ar putea rămâne fără 7,5 miliarde de euro din fondurile de Redresare şi Rezilienţă

Ungaria ar putea rămâne fără 7,5 miliarde de euro din fondurile de Redresare şi Rezilienţă

Ungaria ar putea rămâne fără 7,5 miliarde de euro din fondurile de Redresare şi Rezilienţă

Ungaria ar putea rămâne fără 7,5 miliarde euro din fondurile de Redresare şi Rezilienţă. Comisia Europeană este de părere că statul nu a progresat suficient în privinţa reformelor.

Conform Comisiei Europene, ”deşi au fost făcuţi paşi, încă există un risc pentru bugetul UE, în contextul în care măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală şi orizontală”, se arată într-un comunicat al Executivului european, relatează euronews.com.

„În ciuda faptului că o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfăşurare, Ungaria nu a reuşit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, aşa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, mai indică sursa menţionată.

Astfel, Comisia Europeană a precizat că vor fi necesari paşi esenţiali suplimentari pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria.

Comisia a decis să îşi menţină propunerea iniţială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro. Totodată, Comisia îşi menţine propunerea de a nu fi încheiat niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Consiliul UE are termen 19 decembrie să voteze asupra suspendării fondurilor.

„Comisia, după ce s-a asigurat că au fost incluse etape esenţiale privind independenţa judiciară şi protejarea bugetului UE, a decis, de asemenea, să aprobe astăzi Planul de Redresare şi Rezilienţă al Ungariei, cu condiţia implementării integrale şi eficiente a jaloanelor cerute. De fapt, în planul de redresare şi de rezilienţă, şi în vederea soluţionării breşelor care pun în pericol bugetul UE, Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept cu privire la independenţa judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de «super jaloane». Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă până când Ungaria nu implementează integral şi corect aceste 27 de «superjaloane»”, mai arată comunicatul de presă al CE.

Reacția Ungariei după ce a aflat că ar putea rămâne fără 7,5 miliarde euro din fondurile de Redresare şi Rezilienţă

Guvernul ungar a reacționat la propunerea Comisiei Europene și spune că e pregătit să arate că nu e necesară suspendarea fondurilor”.

„Vom pune în aplicare măsurile suplimentare necesare și în 2023 nu avem nicio îndoială că vom reuși să convingem Comisia (…) că nu este necesară suspendarea fondurilor”, a declarat negociatorul Tibor Navracsics, citat de AFP.

„Nimeni din Comisia Europeană nu contestă că mergem în direcția bună”, a spus el, adăugând că măsurile deja adoptate au „pus bazele” pentru ca țara sa să acceseze fondurile UE.

El a comparat situația „cu un sprint de 100 de metri”. „Ungurii au alergat 90 de metri”, a spus el, exprimându-și speranța că această „cursă se va termina cu adevărat la 100 de metri” și regulile nu se vor schimba.

Pentru Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, este vorba de a înlătura „neînțelegerile” care rămân „pe câteva puncte”.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și