Prima pagină » Știri externe » Ungaria are dreptul să organizeze referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranți

Ungaria are dreptul să organizeze referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranți

Ungaria are dreptul să organizeze referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranți
Ungaria are dreptul să organizeze un referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranți, a declarat, joi, Klaas Dijkhoff, ministrul Migrației din Olanda, stat care deține temporar președinția UE, potrivit agenției de presă Reuters.

„Orice țară are dreptul să organizeze referendum. Este o idee din ce în ce mai populară în aceste zile în privința problemelor europene”, a indicat Dijkhoff în Bruxelles înaintea unei întâlniri cu miniștii de Externe și de Justiție din statele UE.

„Nu cred că există vreo interdicție în legislația europeană în privinda organizării de referendumuri”, a explicat ministrul olandez.

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunțat, miercuri, că va fi organizat un referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranți. UE a adoptat în septembrie anul trecut un acord care are în vedere redistribuirea a 160.000 de extracomunitari din Grecia și Italia în alte state membre UE.

„În primul rând, trebuie să vedem, în cazul în care se va organiza referendumul, care va fi întrebarea pusă cetățenilor, care va fi rezultatul și ce decizii va lua guvernul la masa de negocieri a Uniunii Europene”, a precizat Dijkhoff.

„Inițiativele solitare nu duc nicăieri. Acum, sunt în joc unitatea UE și viețile oamenilor”, a avertizat comisarul grec pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos. „Mai sunt doar zece zile până pe 7 martie”, a avertizat oficialul grec, referindu-se la summitul UE-Turcia pe tema crizei migrației, organizat pentru a analiza dacă acordul stabilit anul trecut funcționează.

Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numărul de imigranți care ajung în Europa în schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a reține cei peste două milioane de refugiați din țară. Dar îngrijorările în privința acordului au început să crească în condițiile în care circa 110.000 de imigranți au ajuns în Europa de la începutul anului.

Citește și