Guvernul din Ungaria a impus producătorilor de medicamente o taxă pe veniturile nete generate în 2022 și 2023, au anunțat autoritățile de la Budapesta.
Potrivit unui decret guvernamental, dat publicității vineri seara, noua taxă va fi una progresivă și va fi de 8% pentru veniturile nete care depășesc 150 de miliarde de forinți (aproximativ 372 de milioane de euro).
Companiile vor fi nevoite să plătească anul viitor noul impozit atât pentru 2022, cât și pentru 2023, deoarece Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar, despre care experții susțin că va ajunge la 6,1% din PIB anul acesta, informează Reuters.
Premierul naționalist Viktor Orban a impus, la începutul acestui an, taxe speciale pentru o serie de sectoare ale economiei, inclusiv cel bancar, al asigurărilor, al energiei și transportului aerian.
Decizia a fost intens criticată de specialiști și chiar i-a speriat pe investitori, amintind despre taxe similare pe care Orban le-a introdus pentru a regla deficitele după ce a ajuns la putere în 2010.
Orban trebuie să controleze deficitul și să evite recesiunea, inflația fiind așteptată să crească la 26-27% în lunile următoare, mai notează sursa citată.
Potrivit noilor reglementări, noua taxă va fi de 1% pentru veniturile nete sub 50 de miliarde de forinți și de 3% pentru veniturile între 50 de miliarde și 150 de miliarde de forinți, urcând la 8% pentru veniturile nete care depășesc 150 de miliarde de forinți. Cea mai mare companie farmaceutică din Ungaria, Richter, va fi puternic afectată de noua taxă, mai susțin jurnaliștii de la Reuters.
Vecinii noştri trec graniţa şi fac cumpărături în România, din cauza inflaţiei foarte mari din Ungaria, Chiar şi acum, în ajun de sărbători, zeci de cetăţeni maghiari vin la noi în țară să se aprovizioneze.
Dacă până în urma cu câțiva ani românii de la frontiera cu Ungaria treceau graniţa să facă cumpărături, în ultimele luni, odată cu explozia prețurilor în țara vecină, supermarketurile din Oradea sunt pline de maghiari ce pleacă acasă cu sacoşele pline de alimente.
Cele mai cumpărate produse sunt carne, ulei sau zahăr. Iar acestea nu sunt singurele produse pe care la noi le găsesc mai ieftin. Mai mult, o dată cu plafonarea preţurilor la anumite produse de bază, de multe ori, în supermarketurile din Ungaria, rafturile cu zahăr, ulei sau ouă rămân goale.
Decizia Executivului de la Budapesta de a plafona preţurile la alimentele de bază a dus la o creștere uriașă a cererii. Pe fondul șocului produs în piață, retailerul Aldi a decis că se impune raționalizarea anumitor produse. Astfel, Aldi a introdus o limită de un kilogram de cartofi şi un litru de lapte pentru fiecare cumpărător. Și alte magazine, ca Tesco, Lidl sau Spar, au introdus restricţii similare.