Ungaria, în criză înainte de Crăciun: magazinele au raționalizat alimentele! Restricții la cartofi și lapte
Trebuia să fie un plan menit a-i proteja pe consumatorii maghiari de inflația uriașă, dar în schimb s-a ajuns la o situație nedorită – marile magazine din Ungaria au început să raționalizeze alimentele și fac asta fix înaintea Crăciunului!
Budapesta, potrivit agenției de știri Bloomberg, are cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană.
Raționalizarea produselor alimentare este văzută drept o reminiscenţă a perioadei comuniste, mai scrie sursa citată.
Plafonarea prețurilor, efect de bumerang
Decizia Executivului de la Budapesta de a plafona preţurile la alimentele de bază a dus la o creștere uriașă a cererii. Pe fondul șocului produs în piață, retailerul Aldi a decis că se impune raționalizarea anumitor produse. Astfel, Aldi a introdus o limită de un kilogram de cartofi şi un litru de lapte pentru fiecare cumpărător. Și alte magazine, ca Tesco, Lidl sau Spar, au introdus restricţii similare.
Nu-i de mirare că acum maghiarii se întreabă dacă vor avea cu ce găti tradiționala masă de Crăciun, de la care nu trebuie să lipsească vestita lor ruladă cu mac.
„Am venit aici pentru că vecinul meu mi-a spus că s-a băgat lapte. De obicei, nu este şi nu am văzut nici ouă, de ceva vreme. Nu ştiu cum voi putea găti de Crăciun”, se plânge Magdolna, 67 de ani. Ea le-a vorbit jurnaliștilor Bloomberg pe când se pregătea să intre într-un magazin Aldi din Budapesta.
Viktor Orban și politica plafonării prețurilor
Primul-ministru maghiar Viktor Orban a demarat un amplu program de plafonare a preţurilor, de la produse alimentare de bază la carburanți și chiar credite ipotecare. Însă finanțiștii de la Banca Naţională a Ungariei avertizează că astfel de măsuri generează efecte adverse, ducând la golirea rafturilor în magazine şi ulterioare majorări de preţuri.
Potrivit estimărilor oficiale, Guvernul Ungariei se așteaptă ca inflaţia, deja la un nivel uriaș (22,5%, cea mai mare din UE), să ajungă până la 25% la finele anului în curs. Ca efect, preţurile la alimente au crescut cu aproape 50% în noiembrie, mai mult decât dublu faţă de media din celelalte state ex-comuniste, arată Bloomberg. De exemplu, zahărul pudră este în prezent mai scump cu 122% față de luna februarie, iar laptele (1,5% grăsime), cu 90%.