Prima pagină » Știri externe » Ungaria nu are planuri să naționalizeze companii de utilități, dar vrea să cumpere acțiuni – oficial

Ungaria nu are planuri să naționalizeze companii de utilități, dar vrea să cumpere acțiuni – oficial

Ungaria nu intenționează să naționalizeze furnizorii de utilități, dar statul va analiza toate ofertele actualilor proprietari de a vinde participații la aceste companii, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

Ungaria nu intenționează să naționalizeze furnizorii de utilități, dar statul va analiza toate ofertele actualilor proprietari de a vinde participații la aceste companii, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, la postul public de radio, că statul negociază răscumpărarea a 6-7 companii de utilități privatizate în trecut, iar o lege prin care furnizorii de servicii de utilități publice vor deveni companii nonprofit ar putea să ajungă în parlament în primăvară.

„În perioada comunistă, procesul se numea într-adevăr naționalizare, dar în situația actuală nu putem discuta de expropriere”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de portalul Politics.hu. Reprezentantul guvernului a comentat reacții ale presei și partidelor din Ungaria la declarațiile de vineri ale premierului.

În multe țări din Europa de Vest în care acționarii privați și-au vândut participațiile iar statul a fost dispus să investească în acest sector, „cele două ideri s-au întâlnit”, a spus el.

Orban intenționează să transforme companiile de utilități în servicii nonprofit prin introducerea de reglementări, a explicat purtătorul de cuvânt, dând ca exemplu Franța și Danemarca.

Atingerea acestui obiectiv prin achiziția de către stat nu va conduce la nepotism, întrucât acestea vor fi conduse de manageri privați, a adăugat el.

Orban nu a furnizat, vineri, detalii despre răscumpărarea celor 6-7 companii. Premierul a afirmat însă că preluarea furnizorilor de utilități ar putea avea loc în 1-2 ani, adăugând că se gândește de mult timp la trecerea acestor companii sub controlul statului.

În sectorul de utilități din Ungaria sunt prezente companii importante, precum E.ON și RWE – Gemania, EDF și GDF Suez – Franța, precum și ENI – Italia.

Printre măsurile similare adoptate până în prezent, șeful executivului a menționat cumpărarea furnizorului de servicii de apă și canal din Pecs, precum și negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizionează cu gaze naturale capitala.

Autor

Citește și