Ungaria, pregătită să construiască un gard pe toată frontiera cu România. Orban: „Ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa”

Ungaria, pregătită să construiască un gard pe toată frontiera cu România. Orban: „Ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa
Publicat: 22/01/2016, 15:52
Actualizat: 06/07/2016, 15:14

Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat, vineri, că Europa nu poate să primească un val imens de străini fără să impună restricții sau controale în privința acestora. „Punctul de vedere al Ungariei este că ar fi mai bine dacă niciun imigrant nu ar ajunge în Europa”, a spus Orban.

Indiferent de planurile pe care le au imigranții în vederea descoperirii de noi rute în Europa, „este absolut sigur că nu vor trece prin Ungaria”, a precizat Orban. El a adăugat că au fost deja făcute pregătirile pentru ridicarea unui gard de-a lungul unei porțiuni a frontierei dintre Ungaria și România și că există capacitatea de a închide această parte a graniței dacă va fi necesar.

Premierul ungar a criticat din nou politica promovată de UE, acuzând faptul că statelor nu li se oferă opțiunea de a găsi soluții proprii în vederea gestionării crizei migrației. Lăsând statele fără nicio putere de decizie în această criză, fără a le oferi opțiuni alternative, UE va transforma țările în ținte vulnerabile, grav afectate de criza migrației, a insistat Orban.

Șeful guvernului de la Budapesta a salutat decizia Austriei de a limita numărul de imigranți la 37.500, argumentând că este „o victorie a rațiunii”, în contextul în care UE nu impune măsuri mai restrictive în privința imigranților care ajung în Europa.

„Gândirea dogmatică a fost învinsă de realitate și rațiune”, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri postului de radio public Kossuth, referindu-se la decizia Austriei de a limita numărul de solicitanți de azil la 37.500 anual până în 2019 pe care a apreciat-o drept „o victorie a rațiunii”. Austria a anunțat miercuri că nu va mai primi decât 130.000 de imigranți în următorii patru ani, cu excepția celor 90.000 deja înregistrați în 2015.

Croația introduce noi măsuri de filtrare a migranților

Croația a introdus noi măsuri de filtrare a migranților care traversează Balcanii, restrângând accesul pe teritoriul croat doar pentru cei care vor solicita azil în Austria și Germania, urmând astfel mai multor țări din regiune, precum Macedonia, Serbia, Slovenia, dar și Austria.

Ministrul croat de Interne Ranko Ostojic a anunțat că migranților li se va cere să aibă asupra lor un document semnat din care să reiasă dacă vor să ceară azil în Germania sau Austria.

El a avertizat totodată că aceste decizii, adoptate în celelalte țări, au condus la deschiderea unor noi rute ale migrației..

„Măsuri unilaterale ca acestea au condus la ceea ce am avertizat anterior, și anume la deschiderea unor noi rute. Aceste noi rute conduc fie către Albania, iar din Albania migranții vor încerca fie să traverseze Muntenegrul și să ajungă în Croația – lucru pe care suntem pregătiți să-l împiedicăm -, fie către Italia, cu ajutorul unor traficanți” de persoane, a spus el.

Ministrul croat a adăugat că Agenția europeană pentru protecția frontierelor externe Frontex a avertizat în legătură cu o nouă eventuală rută – prin România – și a evocat de asemenea cazuri de traversare a Bulgariei.

Măsuri mai dure în Austria și Slovenia

Viena a anunțat miercuri că va limita numărul de solicitanți de azil în 2016 și că va reduce acest nivel anual, până în 2019.

Plafonul de anul acesta va fi de 37.500 de azilanți, sub nivelul total de solicitanți de azil din 2015. Până în 2019, Austria vizează o reducere la 25.000 de azilanți pe an.

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a apărat, la Davos, această decizie.

„Este, evident, un îndemn ca Bruxellesul să se trezească”, a declarat el la la Forumul economic mondial.

„Am fost nevoiți să luăm o decizie la nivel național deoarece nu există, în continuare, o soluție europeană”, a apreciat ministrul austriac.

„Cu toate acestea nu sunt pesimist (…). Dar cred că de-acum este necesar ca unele țări, inclusiv Austria, să adopte măsuri la nivel național pentru a nu a fi complet depășite”, a subliniat Kurz.

Virna a anunțat săptămâna trecută că va opri orice migranți care intenționează să traverseze Austria către Germania.

Poliția slovacă și-a anunțat intenția de urma exemplul Austriei și că plănuiește „aceeași acțiune” la frontiera de sud, cu Croația. Măsurile vor intra în vigoare în cazul în care Austria face pași suplimentari în vederea limitării intrării migranților pe teritoriul său, a precizat poliția.

Între timp, autoritățile macedonene au redeschis frontierele țării pentru migranții care declară că vor să ajungă în Germania sau Austria, prevăzute ca destinații ale documentelor lor de intrare.

Migranților li s-a cerut să prezinte documente de identitate ștampilate și o declarație scrisă din care să reiasă în ce țară vor să ceară azil și care să fie înregistrată în Grecia.

O țară de tranzit, Grecia se teme că, în cazul în care țările europene îi blochează pe migranți, aceștia se vor aduna pe teritoriul său.

Aproximativ 30.000 de refugiați sirieni, irakieni și afgani au pornit pe ruta din Balcani în ianuarie, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?