Ungaria sfidează din nou lumea în problema crizei refugiaților: Vom renunța la discuțiile din cadrul ONU pe acest subiect, dacă planul nu va fi schimbat

Publicat: 01 02. 2018, 08:35
Actualizat: 17 04. 2018, 04:22

Guvernul ungar i-a cerut ministrului de Externe să evalueze primul proiect al planului, care va fi publicat pe 5 februarie, și să înceapă procedura de retragere de la discuții dacă documentul este „la fel de pro-migrație” precum declarația din 2016 și remarcile recente ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

„Pachetul de măsuri urmează să fie adoptat la sfârșitul acestui an, iar negocierile interguvernamentale nu au început încă, dar secretarul general a anunțat deja rezultatul. Atât declarația ONU, cât și afirmațiile secretarului general sunt în conflict cu poziția și interesele Ungariei, întrucât au sugerat că migrația este bună și inevitabilă. Migrația nu este o tendință pozitivă, ci prezintă riscuri grave de securitate și poate fi oprită”, a spus Peter Szijjarto.

Șeful diplomației de la Budapesta apreciază că poziția recentă a ONU sugerează că ar trebui simplificată birocrația în materie de imigrație, măsură ce ar oferi stimulente suplimentare oamenilor să-și părăsească țările de origine și ar „relaxa” politicile naționale în materie de migrație, cu efecte negative.

„Declarația ONU sugerează reducerea incriminării pentru intrările ilegale în țară, care reprezintă de fapt o infracțiune, iar capacitatea de a proteja frontiera este unul dintre cele mai importante aspecte ale statalității, o componentă importantă a suveranității. Declarația urmărește să transforme dreptul de a imigra într-un drept fundamental al omului și să elimine diferența dintre migrația legală și cea ilegală, ceea ce este inacceptabil”, a mai spus Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a subliniat că planul miliardarului american George Soros de a trimite sute de mii sau milioane de imigranți în Europa „există ca un concept clar” și că „există o paralelă” între acesta și declarațiile recente făcute de către secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a sugerat că potențialul imigrației ar putea fi valorificat pentru a stimula economia, pentru a reduce diferențele economice și pentru a crea o legătură între societăți.

În luna februarie, Parlamentul Ungariei va vota proiectul de lege privind combaterea migrației ilegale și consolidarea securității la frontiere. Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban susține că singurul obiectiv al măsurilor este siguranța națională, iar acestea nu au un caracter antisemit.

Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaților și a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei țări să accepte anumiți cetățeni. În hotărârea luată la 6 septembrie, Curtea de Justiție a UE a respins apelurile Slovaciei și Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanții de azil din Grecia și Italia.