Ungaria sfidează din nou UE. Decizia luată de parlamentul de la Budapesta în cazul cotelor obligatorii de imigranți
Rezoluția a fost adoptată cu 142 de voturi pentru și doar 3 împotrivă. Parlamentarii Partidului Socialist, ai Coaliției Democratice și ai formațiunii ecologiste LMP au refuzat să voteze.
Vicepreședintele Fidesz, Szilard Nemeth, a declarat că votul a indicat clar faptul că „întreaga aripă stângă s-a aliniat planului Soros”.
„Naționaliștii radicali ai Jobbik neagă existența planului Soros într-o zi și îl recunoaște în următoarea zi, ceea ce s-a întâmplat la vot. Votul a arătat clar cine susține planul Soros și care apără interesele Ungariei și suveranitatea țării”, a spus Nemeth.
În replică, liderii partidului de opoziție Jobbik au precizat că susțin „95% din rezoluție”, dar nu au „nicio dovadă scrisă că Parlamentul European va implementa acel plan”.
„Dacă persoana A este de acord cu persoana B, nu înseamnă automat că unul trebuie să acționeze în conformitate cu instrucțiunile celuilalt. În timp ce partidele de guvernământ au încercat să convingă (publicul) că întreaga opoziție s-a angajat în favoarea migrației, Jobbik a sprijinit rezoluția în Parlament”, a declarat vicepreședintele grupului parlamentar al Jobbik, Gabor Staudt.
La începutul lunii noiembrie, Parlamentul European a aprobat un raport al Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), despre care guvernul ungar consideră că prezintă o idee distorsionată privind solidaritatea în fața migrației, întrucât cere solidaritate față de persoanele care intră ilegal pe teritoriul Uniunii Europene.
Partidul Fidesz consideră că gardul ridicat la granița cu Serbia reprezintă un exemplu de solidaritate la nivel de UE, pentru că a scutit țările vest-europene de povara migrației.
Curtea Europeană de Justiție a decis la 6 septembrie că statele membre UE au obligația de a accepta relocarea imigranților pe teritoriul lor, respingând contestațiile depuse de Slovacia și Ungaria. Prin urmare, regimul de la Budapesta riscă sancțiuni din partea instituțiilor comunitare, inclusiv reducerea alocării de fonduri europene.