Ungaria spune că poate ridica rapid un gard la frontiera cu România
„Continuăm să monitorizăm cu atenție toate rutele alternative de tranzit al imigranților și suntem pregătiți să blocăm orice tentativă de trecere ilegală a frontierei dintre România și Ungaria”, a afirmat Halmosi.
Zsolt Halmosi, director adjunct al Poliției națioinale ungare, și Tibor Benko, șeful Statului Major al armatei ungare, au vizitat luni segmente ale frontierei dintre Ungaria și Serbia. Ungaria a construit din 2015 gard metalic pe toată lungimea frontierei cu Serbia, pentru a bloca trecerea imigranților extracomunitari. Peste 1.000 de agenți de poliție și militari monitorizează frontiera cu Serbia, în 2016 fiind arestați 5.589 de imigranți clandestini.
Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securității de-a lungul frontierei cu România și măsuri suplimentare pe granițele cu Serbia și Croația, pentru oprirea imigranților, afirma, la începutul lunii martie, Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
În ultimele luni, Guvernul Ungariei a semnalat de mai multe ori că va construi gard metalic de-a lungul frontierei cu România, pentru oprirea imigrației. „Migrația va reîncepe din primăvară și probabil că vor fi exercitate presiuni asupra frontierelor noastre. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru și pentru a construi gard la frontiera cu România. Anul 2016 va fi unul greu în materie de imigrație ilegală. Suntem supuși presiunilor și securitatea țării este amenințată”, declara Janos Lazar în februarie.
În contextul valului de imigranți extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia și cu Croația, semnalând de mai multe ori că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniței cu România. Autoritățile ungare au anunțat în septembrie 2015 intenția de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranții s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la granița ungaro-sârbă. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că „gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România și să continue pe o distanță rezonabilă dacă presiunea migrației se mută spre România”. Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniței sârbe se termină în zona localității ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia și cu România.