Prima pagină » Știri externe » Unii se tem că vor INVADA Europa, dar ce au făcut rușii cu avioanele de pe singurul lor portavion indică altceva

Unii se tem că vor INVADA Europa, dar ce au făcut rușii cu avioanele de pe singurul lor portavion indică altceva

Unii se tem că vor INVADA Europa, dar ce au făcut rușii cu avioanele de pe singurul lor portavion indică altceva

În ultima vreme mai multe organizații au vorbit despre un posibil atac al Rusiei asupra altor state din Europa în cazul în care Moscova câștigă războiul din Ucraina.

Aceste zvonuri provoacă neliniște în ciuda faptului că mai mulți experți militari respectați susțin că rușii pur și simplu nu prea mai au cu ce (personal și tehnică) să intre într-un alt conflict, mai ales împotriva unei alianțe formidabile, cum este NATO.

Noi decizii ale Rusiei arată cât de mare este criza de arme în anumite sectoare. Singurul portavion deținut de statul condus de Vladimir Putin, Admiral Kuznețov, intrat într-un program de modernizare în 2017, a rămas fără avioanele sale MiG-29KR.

Potrivit Centrului Ucrainean pentru Strategii de Apărare, cele 22 de avioane de acest tip încă funcționale ale portavionului au fost trimise în Crimeea sau să patruleze în nord.

O parte dintre acestea sunt folosite în misiuni împotriva ambarcațiunilor ucrainene. Kievul nu deține nave militare mari în acest moment.

Citește și: F-16, avionul care apără și România, a împlinit 50 de ani! Statistici despre una dintre cele mai populare aeronave militare din lume

MiG-29KR este o versiune îmbunătățită a arhaicului MiG-29, înzestrată cu armament modern.

Portavionul Admiral Kuznețov (Sursa foto: Wikimedia)

Avioanele de pe Kuznețov operează de la baza Sakî din Crimeea și acționează alături de aeronave Su-30SM.

Ucraina deține multe ambarcațiuni rapide, cu care transportă forțe speciale și pușcași marini, dar și drone. Deși lupta pare inegală, marinarii de pe ambarcațiunile ucrainene dispun de sisteme anti-aeriene portabile. În august, un avion rusesc a fost avariat de o astfel de armă.

Piloții de pe avioanele MiG-29KR nu se vor întoarce foarte curând pe portavion. Realist, cel mai devreme modernizarea se va termina în 2025. Există și posibilitatea ca nava, cu capacitate ofensivă redusă, să nu mai revină niciodată în serviciu activ.

În ultima sa misiune, care s-a desfășurat 2016 pe coasta Siriei, portavionul a pierdut două avioane – un MiG-29 și un Su-33 -, din cauza unor defecțiuni la cablurile care trebuiau să le prindă după aterizare.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și