Uniunea, bună de plată pentru refugiați. Turcia: „Noi nu cerșim bani”
Într-un interviu pentru DPA, înaintea unei întâlniri pe care o va avea vineri cu Guvernul german, Davutoglu a mai spus că forțele de securitate vor continua operațiunile împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul Turciei, soldate deja cu sute de morți.
Turcia și UE au încheiat în noiembrie un acord menit să reducă fluxul de imigranți către blocul comunitar. Peste un milion de imigranți, mulți dintre ei refugiați, au intrat clandestin în Europa în 2015.
„Cauza principală a acestei crize a refugiaților nu este Turcia sau ceva legat de Turcia. Turcia este țara cea mai afectată. Noi nu exportăm o criză, ci o criză a fost exportată în Turcia. Acum, a devenit o criză europeană”, a precizat Davutoglu, acuzând războaiele din Siria și Irak.
Guvernul turc afirmă că aproape trei milioane de refugiați, majoritatea sirieni, au venit în țară.
„Trei miliarde de euro înseamnă doar o dovadă a voinței politice de a împărtăși povara. Vom revizui din nou (suma) pentru că nimeni nu știe cât va dura”, a afirmat Davutoglu, referindu-se la războiul civil din Siria, care a început în 2011.
„Noi nu cerșim bani de la UE”, a subliniat el, notând că Turcia a cheltuit zece miliarde de dolari pentru refugiați.