Comisia Europeană a prezentat miercuri un proiect de reformare a sistemului de azil al Uniunii Europene, care nu prevede, însă, cote obligatorii de refugiați așa cum fusese preconizat.
În schimb, proiectul introduce un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre, mecanism ce ar urma să fie activat în momentul în care unul dintre aceste state se află „sub presiune” sau într-o „situație de urgență”, potrivit Agerpres.
La cinci ani de la criza migrației din 2015, „Pactul european asupra migrației și azilului” prevede ca statele care nu doresc să preia migranți să participe la repatrierea acelora ale căror cereri de azil sut respinse sau să aducă alt tip de contribuții, precum participarea la înființarea de tabere de refugiați.
Soluția este descrisă de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru „just și rezonabil” între „responsabilitate și solidaritate” între țările din Blocul comunitar. Astfel, noul plan are ca scop să convingă și statele care au refuzat până acum cotele de refugiați, precum Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Austria.
Propunerea are în vedere și protejarea de urmăriri penale a ONG-urilor care salvează migranți pe mare, iar un mecanism de solidaritate între statele membre este prevăzut şi pentru salvările pe mare.
Noul plan revizuiește principiul din „Regulamentul Dublin”, potrivit căruia prima țară din UE în care ajunge un migrant este responsabilă pentru soluționarea cererii de azil a acestuia. Revizuirea acestui principiu a fost cerută în special de statele aflate în prima linie, precum Grecia sau Italia.
Potrivit noii propuneri, țara care va decide asupra cererii de azil va fi aceea unde migrantul are o rudă sau unde a muncit sau studiat. În celelalte cazuri, prima ţară de sosire va rămâne în continuare responsabilă cu soluţionarea acestei cereri, dar aceasta poate solicita Comisiei Europene în cazul unei presiuni migratorii activarea unui „mecanism de solidaritate obligatorie”.