Uniunea Europeană a adoptat, luni, al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul invaziei în Ucraina, incluzând măsuri dure împotriva entităților chineze și a navelor care fac parte din așa-numita ”flotă din umbră” a Moscovei.
Noul pachet de sancțiuni vizează 52 de nave ale ”flotei din umbră”, care încearcă să depășească limitele impuse de Occident cu privire la transportul combustibilului, armelor și cerealelor, potrivit agenției Reuters.
Uniunea Europeană a început să introducă nave pe lista de sancțiuni ca răspuns la transporturile care nu sunt reglementate și asigurate de furnizorii convenționali ai Occidentului.
”Mai precis, sancțiunile vizează o persoană și două entități care facilitează sustragerea de sub sancțiunile UE, precum și patru entități care furnizează componente importante ale dronelor și piese microelectronice către armata Rusiei”, este menționat în declarație.
Măsurile suplimentare împotriva Chinei sunt primele care includ interdicții de călătorie și blocare de active.
„Pasul către sancțiunile calificate trimite un mesaj important Chinei. Suntem foarte serioși cu privire la această situație”, a afirmat un diplomat al Uniunii Europene.
Atât David O’Sullivan, coordonatorul UE privind sancțiunile, cât și oficialii din Ucraina au numit China ruta principală pentru vânzarea tehnologiei străine către Rusia.
De asemenea, lista include manageri de rang înalt ai sectorului energetic din Rusia, doi oficiali din Coreea de Nord și 20 de companii ruse și entități din India, Iran, Serbia și Emiratele Arabe Unite.
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat câteva măsuri financiare pentru a atenua impactul asupra garanțiilor centrale ale depozitelor bancare din UE, precum compania Euroclear din Belgia, în contextul gestionării activelor Băncii Centrale din Rusia care sunt imobilizate prin sancțiuni. Anterior, națiunile Grupului G7 au convenit să utilizeze cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din fondurile înghețate pentru a oferi un sprijin de 50 de miliarde de dolari Ucrainei, în efortul de a lupta împotriva forțelor rusești.
Foto: Profimedia