Uniunea Europeană amână pe termen nelimitat un sistem de amprente și date biometrice pentru turiștii din afara UE care intră în Schengen

Publicat: 11 10. 2024, 15:18
Actualizat: 11 10. 2024, 15:22

Noile norme de trecere a frontierei ale Uniunii Europene care ar fi obligat turiștii din afara UE să prezinte amprente și date biometrice au fost amânate pe termen nelimitat.

Bruxelles-ul urmează să analizeze posibilitatea unei noi abordări care să introducă treptat sistemul. Este a treia oară când acest sistem este amânat, dar de data aceasta nu a fost stabilit un nou termen limită, scrie The Telegraph.

După o reuniune a miniștrilor de interne ai UE care a avut loc la Luxemburg, Comisia Europeană a declarat că termenul limită pentru Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) va fi amânat, cu o lună înainte de intrarea sa în vigoare, care ar fi trebuit să aibă loc pe 10 noiembrie.

Germania, Franța și Țările de Jos au declarat că nu sunt pregătite să implementeze noul înlocuitor electronic al ștampilei pentru pașapoartele cetățenilor din afara UE care intră în zona Schengen.

Cele trei țări sunt responsabile pentru 40% din traficul de intrare în UE și s-au confruntat cu probleme ale sistemelor informatice.

Au existat, de asemenea, avertismente că EES ar duce la cozi lungi atunci când va fi introdus pentru prima dată, din cauza necesității de a prezenta datele biometrice.

Ylva Johansson, comisarul pentru Afaceri Interne, a declarat că există „unele preocupări în ceea ce privește reziliența sistemului”.

„Data de 10 noiembrie nu mai este luată în calcul”, a declarat Johannson după reuniunea miniștrilor de interne.

„Sper să putem începe cât mai curând posibil, dar nu există niciun nou termen până acum. Acest lucru depinde, de asemenea, de evaluarea juridică pe care o vom face și lucrăm la ea chiar acum.”

Johannsson a declarat că EES ar putea fi introdus „pas cu pas în sistem, nu ca un Big Bang la toate punctele de trecere a frontierei în același timp”.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea ridica probleme juridice, deoarece regulamentele inițiale nu au fost redactate cu această abordare în minte.

„Comisia a primit mandatul de a lucra la o abordare etapizată a implementării, care ar putea necesita unele ajustări juridice. Așadar, Comisia are acum niște teme de făcut”, a declarat un diplomat dintr-un stat membru.

Această nouă amânare vine la doar câteva zile după ce Spania a avertizat Regatul Unit că noile norme ar însemna o graniță “fermă” cu Gibraltarul și a îndemnat Londra să accepte cererile cu privire la un acord post-Brexit care să facă Gibraltarul parte din Schengen.

EES ar fi trebuit să fie introdus în vara lui 2023, dar a fost amânat din cauza îngrijorărilor Franței cu privire la perturbarea activității vizitatorilor la Jocurile Olimpice de la Paris și la Cupa Mondială de Rugby. Implementarea EES a fost reprogramată pentru 6 octombrie, înainte de a fi amânată din nou pentru 10 noiembrie.

EES ar urma să privească cetățenii din afara UE care intră în zona Schengen pentru vizite, vacanțe și călătorii de afaceri pentru o ședere de până la 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile.

Toate intrările și ieșirile vor fi înregistrate. Odată ce sistemul va funcționa, vizitatorii vor trebui să prezinte pașapoartele, să fie fotografiați și să li se scaneze electronic amprentele digitale.

Sistemul este menit să contribuie la identificarea persoanelor care depășesc termenul de ședere pentru vizele de scurtă durată și a celor care comit fraude de identitate.

Zona Schengen cuprinde majoritatea celor 27 de state membre ale UE – dar nu toate – precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Bulgaria și România ar urma să adere în curând.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: