Uniunea Europeană cere Kievului să acorde un statut special regiunii Donbas
Această cerere a fost formulată de comisarul european pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, în cursul ultimei sale vizite la Kiev.
Vicepreședinta Comisiei de Externe din cadrul Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), Ivanna Klimpuș-Țințadze, a confirmat pentru Ukrainska Pravda această informație.
„Europeanii ne cer să propunem o strategie cu privire la un statut special pentru Donbas. În plus, ei cer ca durata statutului să nu se limiteze la trei ani, ci să fie nedeterminată”, a declarat ea.
Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgenților separatiști este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat la 18 martie un decret de promulgare a unei legi care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Donețk și Lugansk.
Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Donețk și Lugansk, „ocupate temporar”, urmează să intre în vigoare după alegerile locale în cele două regiuni din estul țării.
Liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk nu vor avea dreptul să participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar după încetarea completă a acțiunilor militare. Kievul va coopera doar cu noii aleși în cele două regiuni, specifică legea.
Însă liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, au anunțat, într-un comunicat comun difuzat imediat după promulgarea legii, că nu vor ajunge la vreun compromis cu autoritățile de la Kiev atât timp cât „deciziile rușinoase” cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a denunțat la acea vreme noua lege, susținând că Administrația Poroșenko a introdus „termeni suplimentari în proiectul de lege”, nestipulate în acordul semnat la Minsk.
Recent, președintele rus Vladimir Putin a cerut Statelor Unite și Uniunii Europene să exercite influență asupra Administrației prooccidentale de la Kiev pentru sporirea autonomiei regiunilor Donețk și Lugansk.
„Noi facem totul și vom continua să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a exercita influență asupra autorităților din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk. Dar nu depinde totul de noi. Partenerii noștri din Europa și din Statele Unite trebuie să exercite o influență adecvată asupra autorităților de la Kiev pentru a aplica în totalitate Acordul de la Minsk”, a spus Putin într-un interviu acordat la începutul lui iunie cotidianului italian Corriere della Sera.
„În mod concret, este necesară modificarea Constituției Ucranei, pentru a se garanta drepturi de autonomie republicilor nerecunoscute”, a insistat Putin, referindu-se la autoproclamatele republici separatiste Donețk și Lugansk.