Uniunea Europeană, „extrem de preocupată” după apariția unei anchete jurnalistice cu privire la respingerea ilegală a unor migranți la granița Croației cu Bosnia
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, s-a declarat joi „extrem de îngrijorată„ ca urmare a apariției unei anchete jurnalistice care relatează despre noi metode ilegale și violente de respingere a migranților la frontierele Uniunii Europene.
În acest context, ea le-a solicitat statelor vizate, în special Croației și Greciei, să investigheze această situație, informează Agerpres.
Mai multe anchete publicate recent în presa europeană arată existența unor acțiuni de respingere a migranților, orchestrată de „unități speciale” de Poliție, susținute parțial din fonduri europene, în Croația, Grecia și România.
Aceste presupuse respingeri „ne afectează cu adevărat reputaţia ca Uniune Europeană”, a declarat oficialul suedez, înaintea unei întâlniri cu miniştrii de Interne din Grecia și Croația.
Totodată, Johansson s-a declarat îngrijorată față de o posibilă „utilizare abuzivă a fondurilor europene” și a reamintit că Uniunea Europeană are posibilitatea de a suspenda aceste plăți în cazul încălcării statului de drept.
„O parte din aceste informaţii sunt şocante şi sunt extrem de îngrijorată. Desigur, acest lucru trebuie investigat”, a spus ea, în ajunul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de Interne din UE.
Autoritățile din Croația, acuzate de încălcarea legilor europene după apariția în presă a unor imagini cu mai mulți migranți bătuți
O anchetă de presă realizată de mai multe publicații europene a scos la iveală o serie de abuzuri petrecute la granița dintre Croația și Bosnia-Herțegovina.
În cadrul anchetei au fost publicate și imagini care arată cum un bărbat mascat, despre care autorii spun că ar fi un polițist croat de la forțele speciale, lovește mai mulți migranți și îi împinge de partea cealaltă a frontierei, către Bosnia, stat care nu face parte din Uniunea Europeană.
Potrivit Euronews, acest tip de deportare încalcă legislația europeană.
Ancheta a fost realizată de jurnaliști de la Lighthouse Reports, Libération, Der Spiegel și ARD.
Potrivit Amnesty International, Comisia Europeană „continuă să închidă ochii în fața încălcării flagrante a legislației UE și chiar continuă să finanțeze operațiunile Poliției din unele dintre aceste țări”.