Autoritățile de la Bruxelles vor să „construiască parteneriate puternice” cu statele africane pentru a lupta împotriva traficului de migranți, a anunțat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Oficialul a discutat prin videoconferință cu miniștrii de Interne din Libia, Tunisia, Algeria, Maroc și Mauritania, informează politico.eu.
Johansson a declarat că este evoie de „o coordonare mai amplă și mai sofisticată” pentru ca Uniunea Europeană să poată ajuta aceste state să gestioneze imigrația, să gestioneze cauzele acesteia și să protejeze drepturile migranților.
Ea a anunțat că se va deplasa în aceste state pentru discuții aprofundate imediat ce situația epidemiologică o va permite.
Videoconferința a fost organizată la inițiativa ministrului de Interne al Italiei, Luciana Lamorgese, pe fondul unei noi creșteri a numărului de migranți în țara sa. Miniștrii de Interne din Germania, Franța, Spania și Malta, dar și comisarul european pentru Politici de Vecinătate, Olivér Várhelyi, au participat și ei la videoconferință.
„Rutele alese de migranți sunt mortale. Am pierdut mii de vieți pe aceste rute, în timp ce traficanții de migranți câștigă bani. Lupta împotriva acestor grupări criminale va fi în centrul noii propuneri legislative privind migrația și azilul”, a spus Johansson.
Negocierile cu statele de origine sau de tranzit ale migranților vin în contextul în care Uniunea Europeană continuă să caute soluții pentru a face față numărului mare de solicitanți de azil care ajung în țările Blocului comunitar.
Comisia Europeană ar urma să prezinte în toamnă un pachet legislativ privind migrația, dar întâmpină dificultăți în acest sens ca urmare a faptului că statele europene nu se pun de acord în privința modului în care problema migrației ar trebui gestionată.
Pozițiile statelor membre nu s-au schimbat de la criza migrației din 2015. Statele din Europa de Sud, cel mai adesea primele care se confruntă cu valurile de migranți, solicită un sistem de relocare automată a imigranților la nivelul Uniunii Europene. Propunerea este respinsă ferm de statele din Europa Centrală și de Est.
Recent, miniștrii de Interne din Austria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și Slovenia au transmis o scrisoare către Bruxelles în care și-au exprimat opoziția față de relocarea automată a migranților.
„Reiterăm ferma obiecție față de relocarea obligatorie a solicitanților de azil și migranților sub orice formă ar veni aceasta”, se arată în scrisoare.
Între timp, vremea caldă a dus la creșterea numărului de migranți care ajung pe malurile sudice ale Uniunii Europene.