Comisia Europeană a anunțat, marți, că va furniza Ucrainei asistență umanitară suplimentară, în valoare de 100 de milioane de euro, precizând că Republica Moldova va primi zece milioane de euro, pentru eforturile de găzduire a refugiaților ucraineni.
”În condițiile în care continuă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația umanitară din țară rămâne precară. Venirea iernii generează provocări suplimentare pentru comunitățile vulnerabile deja din cauza războiului. În acest context, Comisia Europeană alocă asistență umanitară în valoare de 110 milioane de euro, dintre care 100 de milioane sunt destinate operațiunilor din Ucraina, iar zece milioane vor susține refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova”, a transmis marți Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
Fondurile vor fi utilizate pentru servicii esențiale, inclusiv pentru alimente, apă, adăposturi, asistență medicală, suport psihologic și protecție. În total, Uniunea Europeană a alocat până acum Ucrainei asistență financiară în valoare de 785 de milioane de euro, ca reacție la invazia militară rusă, lansată în februarie 2022. Separat, 58 de milioane de euro au fost oferite Republicii Moldova, pentru găzduirea refugiaților ucraineni.
”În condițiile în care rachetele Rusiei generează dezastru în Ucraina, comunitatea umanitară trebuie să fie pregătită să le ofere asistență celor mai vulnerabile persoane, în lunile de iarnă dură. Uniunea Europeană intensifică finanțarea umanitară destinată Ucrainei, furnizând încă 100 de milioane de euro. În același timp, zece milioane de euro vor fi oferite pentru susținerea refugiaților ucraineni și a comunităților care îi găzduiesc în Republica Moldova. Angajamentul nostru față de poporul Ucrainei rămâne la fel de puternic”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor.
În contextul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Uniunea Europeană tratează cu prioritate asistența în acest domeniu, urmând să fie furnizate încă 84 de generatoare de electricitate din rezervele strategice. Până acum, Uniunea Europeană a livrat Ucrainei peste 5.000 de generatoare de electricitate, prin intermediul Mecanismului european de Protecție Civilă. În plus, Bruxellesul coordonează asistența în materie de energie din partea sectorului privat.
În contextul situației umanitare grave din Ucraina, cele 27 de state membre UE, alături de Norvegia, Turcia, Macedonia de Nord, Islanda și Serbia au furnizat Kievului echipamente medicale, locuințe modulare și echipamente energetice. Până acum, Ucraina a primit 97.000 de tone de produse umanitare prin intermediul Mecanismului UE de Protecție Civilă.
Citește și:
Israelul încearcă să reducă daunele colaterale în Fâșia Gaza, pe fondul presiunilor SUA