Prima pagină » Știri externe » Uniunea Europeană pregătește un set de măsuri ÎMPOTRIVA Temu și Shein 

Uniunea Europeană pregătește un set de măsuri ÎMPOTRIVA Temu și Shein 

Uniunea Europeană pregătește un set de măsuri ÎMPOTRIVA Temu și Shein 

Uniunea Europeană pregătește un set de măsuri împotriva fluxului tot mai mare de colete expediate de comercianți online din Asia, cum ar fi Temu și Shein. 

Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovici, a declarat că numărul de colete cu valoare mică cu destinația UE în acest an urmează să ajungă la aproximativ patru miliarde, aproape triplu față de numărul din 2022,

Volumul mare și faptul că valoarea lor se află sub pragul de 150 de euro pentru taxele vamale înseamnă că majoritatea nu sunt controlate, ceea ce duce și la o creștere a importurilor de mărfuri periculoase.

Măsurile luate în considerare includ o nouă taxă pe veniturile platformelor de comerț electronic și o taxă administrativă de manipulare per articol, ceea ce ar face majoritatea expedierilor mai puțin competitive, potrivit a cinci persoane familiarizate cu discuțiile, conform Financial Times.

Executivul Uniunii Europene vizează modelul de afaceri al platformelor online populare, cum ar fi Temu și Shein, dar nu au fost luate decizii și orice acțiune a fost complicată de dreptul internațional, au spus sursele.

Impactul negativ al importurilor ieftine și al produselor periculoase

Oficialii UE sunt îngrijorați de impactul asupra companiilor europene care se confruntă cu costuri de producție mai mari pentru a respecta standardele UE și de impactul negativ al importurilor ieftine asupra comercianților cu amănuntul.

În plus, autoritățile au detectat un număr tot mai mare de bunuri periculoase și contrafăcute, dintre care multe sunt expediate direct consumatorilor. Cosmeticele, jucăriile, aparatele electrice și hainele au fost printre produsele cu cele mai mari probleme de siguranță.

O taxă pe veniturile platformelor de comerț electronic, care ar urma să fie aplicată atât întreprinderilor din UE, cât și din străinătate, ar necesita aprobarea celor 27 de state membre ale blocului comunitar și ar putea afecta afacerile europene într-un moment în care Europa încearcă să încurajeze digitalizarea, au spus sursele.

Comisia Europeană speră să elaboreze o propunere până în februarie, potrivit unui document intern văzut de reporterii Financial Times.

„Comerțul electronic va fi o prioritate cheie a mandatului noii Comisii, în special consolidarea măsurilor cu scopul de a preveni intrarea produselor neconforme pe piața UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele