Prima pagină » Știri externe » Uniunea Europeană prelungește statutul special de protecție pentru refugiații ucraineni

Uniunea Europeană prelungește statutul special de protecție pentru refugiații ucraineni

Uniunea Europeană prelungește statutul special de protecție pentru refugiații ucraineni

Uniunea Europeană va prelungi până în martie 2025 statutul special de protecție pentru persoanele care au părăsit Ucraina din cauza invaziei militare ruse, a anunțat joi seară Consiliul UE, după o reuniune a miniștrilor de Interne.

”Pentru a le oferi certitudine celor peste patru milioane de refugiați ucraineni care trăiesc în prezent în spațiul Uniunii Europene, Consiliul UE a dispus prelungirea de la data de 4 martie 2024 până la data de 4 martie 2025 a protecției temporare destinate persoanelor care fug de războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei”, anunță Consiliul Uniunii Europene, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

Decizia politică a miniștrilor de Interne din statele UE a fost salutată de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

”Uniunea Europeană va susține poporul ucrainean cât timp va fi necesar. Prelungirea statutului de protecție le oferă certitudine celor peste patru milioane de refugiați ucraineni care au găsit un adăpost sigur în spațiul Uniunii Europene”, a declarat Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul de Interne în exercițiu al Spaniei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

Decizia preliminară a miniștrilor de Interne din statele UE urmează să fie aprobată prin procedură formală de Consiliul Uniunii Europene și să fie publicată în buletinul oficial.

Mecanismul european de protecție temporară este un instrument pentru situații de urgență care poate fi activat în circumstanțe excepționale, pentru gestionarea fluxurilor masive de refugiați.

Uniunea Europeană a activat pe 4 martie 2022 statutul special de protecție pentru refugiații ucraineni, în contextul invaziei militare ruse. Sistemul prevede protecție imediată, automată, la nivel general, persoanelor care și-au părăsit locuințele din cauza confruntărilor militare din Ucraina. Obiectivul este de a atenua presiunile asupra sistemelor naționale de azil ale statelor UE și de a armoniza măsurile de protecție la nivel comunitar. Refugiații ucraineni pot beneficia de rezidență, acces pe piața muncii din UE, asistență medicală, asistență socială și servicii educaționale pentru copii.

Citește și:

Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia sunt nemulțumite că cerealele ucrainene rămân pe teritoriile lor și cer acțiuni din partea UE

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și