Prima pagină » Știri externe » Uniunea Europeană se declară îngrijorată de situația provocată de Turcia în Mediterana de Est

Uniunea Europeană se declară îngrijorată de situația provocată de Turcia în Mediterana de Est

Uniunea Europeană se declară îngrijorată de situația provocată de Turcia în Mediterana de Est

Uniunea Europeană s-a declarat marți „extrem de îngrijorată” de situația din Mediterana de Est, provocată de operațiunile de explorare a resurselor naturale desfășurate de Turcia, ceea ce a dus la o tensionare a relațiilor dintre Ankara și Atena.

Atât Grecia, cât și Turcia, susțin că au drepturi de exploatare a resurselor naturale din Mediterana de Est, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Ultimele evoluții sunt extrem de îngrijorătoare. Este nevoie ca părțile să se angajeze în rezolvarea acestor probleme, în conformitate cu principiile de bună vecinătate și cu dreptul internațional”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt pe probleme de politică externă al Comisiei Europene, Peter Stano.

 

 

 

Turcia a anunțat o nouă operațiune de explorare în Mediterana de Est. Anunțul a provocat îngrijorări la Atena

Turcia a anunțat că nava Oruc Reis va începe o operațiune de explorare a resurselor naturale într-o zonă disputată în următoarele două săptămâni.

Cele două țări au o serie de disensiuni întrucât ambele state susțin că au drept de explorare și exploatare a resurselor de hidrocarburi din regiune. O operațiune similară, anunțată de Ankara luna trecută, a provocat o dispută care a fost aplanată doar după intervenția cancelarului german, Angela Merkel, care a convins Turcia să amâne această operațiune.

Cu toate acestea, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că Turcia a reluat activitatea de explorare a resurselor de energie în regiune deoarece Grecia nu și-a respectat promisiunile.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a prezidat luni o ședință de Guvern în cadrul căreia au fost analizate „posibile reacții față de provocarea Turciei”, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Atena.

După întâlnire, Ministerul Afacerilor Externe din Grecia a emis o declarație prin care a cerut Turciei „să înceteze imediat activitățile ilegale care pun în pericol pacea și securitatea în regiune”.

Pe lângă neînțelegerile provocate de asemenea operațiuni de explorare, între Atena și Ankara există disensiuni și în legătură cu alte subiecte, precum situația din Cipru sau acuzațiile lansate de ambele părți privind încălcarea spațiului aerian în zona Mării Egee.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și