Uniunea Europeană a început să se pregătească tot mai mult pentru scenariul în care autoritățile de la Bruxelles și cele de la Londra nu vor ajunge la un acord privind comerțul între Blocul comunitar și Marea Britanie după data de 1 ianuarie 2021.
Pregătirile vin în contextul în care premierul britanic, Boris Johnson, a refuzat să renunțe la încălcarea Acordului semnat înainte de Brexit, refuz despre care oficialii europeni spun că va distruge progresele înregistrate în patru ani de negocieri, informează Reuters.
Marea Britanie a anunțat în mod explicit că intenționează să încalce legislația internațională prin nerespectarea unor prevederi ale Acordului de Retragere pe care l-a semnat în ianuarie, atunci când a părăsit în mod oficial Uniunea.
Londra spune că dorește eliminarea unor ambiguități din document, dar decizia Marii Britanii a provocat noi neînțelegeri cu Blocul comunitar, cu doar câteva luni înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit.
Uniunea Europeană a cerut ca Marea Britanie să renunțe la încălcarea prevederilor Acordului de Retragere până la finalul acestei luni, dar Londra a refuzat, susținând că Parlamentul britanic este suveran, chiar și în ceea ce privește legislația internațională.
„În timp ce Regatul Unit analizează ce fel de relație comercială își dorește să aibă cu Uniunea Europeană, o condiție pentru acest lucru este onorarea angajamentelor deja luate. Este imperativ ca Guvernul Marii Britanii să răspundă solicitării Comisiei Europene”, a declarat Paschal Donohoe, liderul Eurogrupului.
În timp ce negocierile cu Uniunea Europeană sunt într-un impas major, Marea Britanie a anunțat că a ajuns la un acord de principiu în legătură cu un tratat de liber schimb cu Japonia, tratat care ar însemna că 99% dintre exporturile britanice către Japonia ar fi scutite de taxele vamale.
Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat joi, după o serie de discuții la Londra, că Blocul comunitar se pregătește tot mai mult pentru un Brexit fără acord comercial, în contextul în care discuțiile în acest sens au avansat foarte puțin.
„Marea Britanie nu s-a angajat să respecte principiile și interesele UE, așa cum am făcut noi. Nimeni nu ar trebui să subestimeze consecințele practice, economice și sociale ale lipsei unui acord”, a spus Barnier.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a făcut apel la Marea Britanie să renunțe, până la finalul acestei luni, la proiectul de lege propus săptămâna aceasta și care prevede expres ignorarea unor prevederi ale Acordului de Retragere, însă Londra a anunțat că proiectul va fi dezbătut în Parlament luni.
Analiștii se așteaptă ca proiectul să fie contestat în ambele Camere ale Parlamentului britanic, în contextul în care mai mulți politicieni britanici s-au declarat nemulțumiți de faptul că Guvernul se pregătește să încalce legislația internațională.