Prima pagină » Știri externe » Uniunea Europeană se teme de o integrare „de facto” în Rusia a regiunilor din Ucraina necontrolate de Kiev

Uniunea Europeană se teme de o integrare „de facto” în Rusia a regiunilor din Ucraina necontrolate de Kiev

Uniunea Europeană se teme de o integrare „de facto” în Rusia a regiunilor din Ucraina necontrolate de Kiev

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că se teme de o „integrare de facto” în Rusia a regiunilor din Ucraina necontrolate de Kiev, scrie Agerpres, citând AFP.

„Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situaţia din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina şi se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a spus Borrell în cadrul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, ar putea fi integrată treptat „de facto” în Rusia, a spus Josep Borrell deputaţilor europeni, reuniţi la Strasbourg.

Zona este într-un război continuu de şapte ani, când au intrat pentru prima dată militarii ruși acolo. Potrivit lui Borrell, Rusia dorește integrarea acestei regiuni și de aceea a concentrat peste 100.000 de trupe la graniță. Însă, „un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există şi alte modalităţi de a ataca, precum atacurile cibernetice”, a comentat Josep Borrell.

De altfe, în noaptea de joi spre vineri, săptămâna trecută, Ucraina a fost vizată de un atac cibernetic de amploare asupra site-urilor mai multor ministere. Kievul a afirmat duminică că are „dovezi” privind implicarea Rusiei în acest atac cibernetic.

„Lucrăm la cel puţin şapte scenarii diferite. Nu cred că vom trece imediat la cel mai rău scenariu, dar există mai multe în care situaţia ar putea fi suficient de periculoasă pentru a necesita o stare permanentă de alertă”, a explicat Borrell.

Uniunea Europeană încă speră să-l convingă pe Vladimir Putin să renunţe la o invazie a Ucrainei. Astfel, UE a început vineri să pregătească sancţiuni „grele” pentru a-l „descuraja”, în cursul unei întâlniri informale joi şi vineri la Brest (vestul Franţei).

„Va avea consecinţe şi un cost prin intermediul sancţiunilor”, a ţinut să adauge Josep Borrell. Acestea vor fi discutate cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe pe 24 ianuarie, la Bruxelles, a mai spus șeful diplomeției europene.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și