Prima pagină » Știri externe » Uniunea Europeană și justiția britanică îi cer lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit

Uniunea Europeană și justiția britanică îi cer lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit

Uniunea Europeană și justiția britanică îi cer lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit
Uniunea Europeană și Curtea Supremă a Marii Britanii îi solicită premierului Boris Johnson să prezinte planuri urgente privind soluționarea crizei politice generate de ieșirea țării din Blocul comunitar.

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis miercuri să îi solicite premierului Boris Johnson să prezinte un plan în legătură cu măsurile în cazul în care instanța va anula decizia de suspendare a Parlamentului de la Londra, potrivit Bloomberg.

Președintele Curții, judecătoarea Brenda Hale, a anunțat că informațiile solicitate Guvernului vor trebui să fie prezentate instanței până la finalul audierilor, ceea ce înseamnă că Executivul britanic are termen până joi pentru a prezenta măsurile pe care intenționează să le ia în cazul unui verdict nefavorabil.

James Eadie, reprezentantul Guvernului, a declarat că acest plan va fi prezentat în formă scrisă în cel mai scurt timp.

Totodată, Uniunea Europeană a decis să îi solicite lui Boris Johnson să prezinte un plan privind Brexit până la finalul acestei luni, în caz contrar riscând ca țara să iasă din Blocul comunitar fără un acord. În cadrul unor discuții care au avut loc miercuri la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron și Antti Rinne, premierul Finlandei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, au decis să îi dea acest ultimatum premierului britanic.

„Dacă Marea Britanie vrea să discute despre eventuale alternative la Acordul Brexit, acestea trebuie prezentate până la sfârșitul acestei luni”, a declarat Antti Rinne. „Suntem îngrijorați în legătură cu ceea ce se întâmplă în acest moment în Marea Britanie și confuzia pe care situația aceasta o generează în Europa. Dacă aceste propuneri nu vor veni, cred că destui lideri sunt de acord cu mine, s-a terminat. Este timpul să avem propuneri clare”, a adăugat acesta.

Anterior, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Marea Britanie „se preface că negociază”. „La aproape trei ani după referendumul din Marea Britanie, nu cred că ar mai trebui să pierdem timp prefăcându-ne că negociem”, a spus el.

După ce în ultimele două săptămâni a suferit mai mult înfrângeri pe tema Brexit în Parlament, premierul britanic a luat decizia să suspende legislativul, acțiune criticată de opoziție, care l-a acuzat pe Boris Johnson că încearcă să împiedice încercările parlamentarilor de a examina planurile sale pe tema Brexit.

Pe de altă parte, Boris Johnson susține că a suspendat Parlamentul pentru a putea prezenta într-o nouă sesiune programul său de îmbunătățire a serviciilor medicale, de ordine publice și alte „priorități ale poporului”.

Actualul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Principala dimensiune asupra căreia cele două părți negociatoare, Guvernul britanic, respectiv, Uniunea Europeană, nu sunt de acord este situația graniței dintre statul irlandez și provincia britanică Irlanda de Nord. Propunerea reprezentanților europeni pentru soluționarea acestei probleme este politica „backstop”, o garanție care previne revenirea la granițele convenționale.

 

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și